Työhaastattelu

Kun olet hakenut työpaikkaan (lähettänyt hakemuksen) on tietenkin toivottavaa että sinut kutsutaan työhaastatteluun.

Miksi työhaastattelu?

Työnantaja lukee usein kaikki saamansa hakemukset ja valitsee niistä silmämaaräisesti mielenkiintoisimmat ja tehtävään sopivimmat hakijat, jotka kutsuu haastatteluun.  Ennen lopullista valintaa työnantaja tai valtuutettu edustaja haluaa nähdä hakijat kasvotusten. Näin työnantaja varmistaa palkkaavansa sopivimman ja motivoituneimman hakijan haettavaan tehtävään.

Kutsu työhaastatteluun ei ole varma merkki työpaikan saamisesta, mutta se on kuitenkin askeleen lähempänä. Se kertoo siitä, että osaaminen tai muu ominaisuutesi on herättänyt työnantajan kiinnostuksen useiden hakemusten keskeltä.

Työhaastattelu mahdollistaa myös molemminpuolisten lisäkysymysten esittämisen. Hakijana voit kysyä tulevista tehtävistä, palkkojen maksusta jamuista asioista, jotka eivät välttämättä olleet paikkaa haettaessa selvillä.

Tuli paikkaa tai ei kannattaa jokaiseen kutsuttuun työhaastatteluun aina mennä. Ne ovat tilanteita, joissa pärjääminen paranee kokemuksen karttuessa.

Miten haastatteluun voi ja pitää valmistautua?

Työhaastatteluja on kahdenlaisia:

Yksilöhaastattelu
Paikalla on lisäksesi työnantajan puolelta 1–2 haastattelijaa. Haastattelu kestää keskimäärin 10–30 minuuttia.

Ryhmähaastattelu
Paikalla on lisäksesi muutama muukin paikkaa hakeva henkilö ja työnantajan edustajia 1–2 henkilöä. Kesto 20-–40 minuuttia.

Ennen haastattelua

 • Saadessasi kutsun (useimmiten soiton) haastatteluun, sovi rauhassa molemmille sopiva aika. Aina on aikaa kaivaa mahdollinen kalenteri esiin ja varmistaa ettei tee tuplabuukkauksia. Mikäli näin kuitenkin sattuisi, pyri ensisijaisesti muuttamaan ”se toinen meno” ennen sovitun haastattelun perumista.
 • Merkitse sovittu aika itsellesi jokaiseen mahdolliseen lappuun ja kalenteriin ylös. Haastatteluajan unohtaminen tai sen vuoksi paikalta poisjäänti = PAHA!
  Kirjoita samaan lappuun myös haastattelijan nimi sekä osoite jossa haastattelu tapahtuu. (Voit kysyä nimeä uudelleen, jos se menee ensimmäisellä kerralla ohi)
 • Tutustu työpaikkaan esim. yrityksen nettisivuilla ja selvitä kuinka kauan sinulla kestää sinne matkustaa haastattelupäivänä (Huomaa viikonloppuliikenne).
 • Kerää kaikki todistukset, diplomit ja muut osaamisestasi kertovat  dokumentit turvalliseen paikkaan mukaan otettavaksi.
 • Valmistaudu kertomaan itsestäsi positiivisia ja hyviä ominaisuuksia kuvaavin esimerkein. Jos oman itsen ja osaamisen ajattelu on vaikeaa, voit pyytää vaikka kavereita, perheenjäseniä ja muita sinut tuntevia henkilöitä kuvailemaan piirteitäsi.
 • Pukeudu siististi ja mieti etukäteen mitä laitat päälle. Siistit ja ehjät vaatteet riittävät, joskin ne avonaisimmat kaula-aukot voi unohtaa?
 • Valmistaudu kahteen yleisimpään kysymykseen etukäteen:”Miksi juuri sinut pitäisi valita?” ja ”Onko sinulla vielä jotain kysyttävää?” Nämä kaksi kysymystä esitetään melkein jokaisessa työhaastattelussa ja ovat usein ne joissa kissa vie kielen kokeneiltakin työnhakijoilta, mikäli vastausta ei ole etukäteen mietitty.

Jännittäminen

Todella monet jännittävät haastattelutilanteissa. Se on ihan normaalia kokeneillekin haastateltaville ja jännityksellä on hyviäkin vaikutuksia. Se pitää sinut valppaana ja tarkkaavaisena. Jännitys kertoo myös siitä että koet haastattelun ja mahdollisen työpaikan tärkeäksi, silloin epäonnistumisen pelko on normaalia kaikilla. Liialliseen jännittämiseen kannattaa hakea apua mielikuvaharjoituksilla, ystävien ja perheenjäsenten kanssa harjoittelemalla tai keskustelemalla. Jos jännität vielä itse haastattelussa kovin paljon, voit sanoa siitä haastattelijalle joka varmasti ymmärtää.

Haastattelupäivänä ja haastattelussa

 • Muista ottaa todistukset mukaan!
 • Ole ajoissa paikalla ja esittele itsesi.
 • Muista kohteliaat käytöstavat ja reippaus – Ensivaikutelma on tärkeä: älä siis syö purkkaa, kaiva nenää tai ole epäsiisti. Kiroilu tai muiden mollaus ei tee vaikutusta.
 • Puhu selkeästi ja vastaa haastattelijan kysymyksiin täsmällisesti.
 • Katsekontakti,  ryhdikäs asento ja tarkkaavaisuus kertovat asenteestasi. Maahan tuijottaminen tai katseen vältteleminen ei anna hyvää kuvaa kenestäkään. Penkillä kannattaa myös istua eikä nojata pöytään tai valua lattialle.
 • Ole rehellinen, mutta älä liian vaatimaton. Ole siis ylpeä omasta osaamisestasi!
 • Kysy, koska ratkaisu työntekijästä päätetään ja milloin siitä ilmoitetaan
  Joskus työnantaja ilmoittaa vain valituille, joskus puhelimitse ja joskus sähköpostitse. Tämä kannattaa siis selvittää että tiedän mitä odottaa –  tai olla odottamatta.

Mitä seuraavaksi?

 • Mikäli saat paikan onneksi olkoon! Siitä saa ja kuuluukin olla iloinen.
 • Varmista työn alkamispäivä ja kellonaika sekä varmista että sinulla on ensimmäisenä päivänä mukana pankkitilin numero muodossa ”FI12 3456789″ sekä verokortti.

Voit myös saada kieltävän vastauksen tai et vastausta ollenkaan. Älä lannistu, sellaista se on vaikka kurjalta tuntuukin. Vaikka olet hakenut töitä ja ollut haastattelussakin, mikään ei estä sinua saman aikaisesti hakevan myös muihin paikkoihin. Mikäli kävisi niin kivasti että saisit kahdesta paikasta tiedon työpaikasta, voit ihan rauhassa valita itsellesi parhaimman paikan. Se on ihan ok ja olalle taputuksen paikka!

Avainsanat