Otso sai kesätyön lounasravintola Liemessä

Aula-työkoti on yhteiskunnallinen toimija, joka tukee vammaisia ihmisiä oman elämän toteuttamisessa. Aula-työkodin taustalla on yhdistys Aula-työkotien Kannatusyhdistys ry, joka toimii yhteiskunnallisen yrityksen periaatteita noudattaen.

Aula-kodissa toimii leipomo ja lounasravintola Liemi, jossa myös valmistetaan päivittäin vaihtuvia jälkiruokia. Idyllisessä Eirassa jugendhuviloiden keskellä, puiden varjossa sijaitsee Aula-kodin puutarhakahvila, jossa tarjoillaan lounasta, mocktaileja (alkoholittomia cocktaileja) ja lounasta.

Tänä kesänä Aula-kodissa työskentelee toista kertaa nuori Kesäsetelin avulla. Aula-kodin toiminnanjohtaja Nina Sohlberg-Ahlgren kertoo, että Otso on jo toinen nuori, joka on Aula-kodissa kesätöissä ja ehkä elokuuksi voisi olla tarvetta apukäsille. Katsotaan yhdessä Kesäsetelisivuja, missä työnantaja-osuudessa on linkki, josta voi ilmoittaa avoimen työpaikan.

Nina Sohlberg-Ahlgren on ollut hyvin tyytyväinen Kesäseteliin, jonka avulla nuoret saavat ensiaskeleensa työelämään ja myös hän on saanut hyviä työntekijöitä. Kesäseteli on hyvä tapa työnantajalle tarjota nuorille kesätöitä.

Otso haaveilee kokin ammatista

Liemen keittiössä ahkeroi tänä kesänä 9-luokkalainen Otso. Otso sai koulusta Kesäsetelin ja Aula-koti tuntui täydelliseltä paikalta hakea kesätöitä, sillä Otsolla on haaveena kokin ammatti. Kesäseteli-kesätyön ansioista Otso saa pisteitä, kun pyrkii kouluun. Otso on ollut meidän vierailupäivänä tekemässä lounasta ja oli jo ehtinyt tehdä mm. 60-hengelle salaattia lounaalle.

Idyllisessä Aula-kodin puutarhakahvilassa syötiin Otson valmistamaa salaattilounasta sillä aikaa, kun odotimme, että Otso ehtii haastateltavaksi työkiireidensä ohella. Kokki-työhönvalmentaja Minja Kivistö on ollut Otson tukena ja opettanut keittiötyön saloihin. Minja on myös auttamassa haastattelussa.

Kun lounaskiireet on keittiössä hoidettu, iloinen nuori mies saapuu haastatteluun. Keväällä Otso sai koulussa opettajaltaan Kesäsetelin, jonka avulla Otso löysi tämän ensimmäisen työpaikkansa. Otso on viihtynyt tosi, tosi hyvin ja oppinut tosi paljon. Otso säteilee ylpeyttä, iloa ja itseluottamusta kertoessaan työstään. Otsolle on monenlaista hyötyä ja iloa työpaikasta, hän on oppinut paljon uutta, hän on tehnyt ruokaa, leiponut ja avustanut kaikissa keittiöpuuhissa. Tämä on Ostolle tärkeää oppia, sillä hän on hakenut kokkikouluun. Otso saa nyt tärkeitä pisteitä työkokemuksesta hakiessaan opiskelemaan lempiammattiaan. Kokkikouluun ei ole helppo päästä, vain 12 opiskelijaa otetaan.

Eija Pannimaa

Otso kertoo myös, että kohta hänellä alkaa ansaittu kesäloma mökillä. Suunnitelmissa on uida, pelata ja nauttia kesästä. Kesäsetelityössä tienaamalleen rahalle Otsolla on myös tarkka suunnitelma. Ideana olisi hankkia omalla palkalla ainakin kokkiveitsi, pelejä ja vähän muutakin.

Kesäsetelin projektisihteeri Eija Pannimaa valokuvasi Otson haastattelun. Lopuksi Eija keräsi meidät kaikki yhteiskuvaan. Otsoa haastatteli ja tekstin kirjoitti suunnittelija Sonja Witting.

Avainsanat