Käsitelty

Valaistusta Kannelmäen ja Malminkartanon alueille

2017 RUBUfest-pajoissa otimme esille Kannelmäen ja Malminkartanon turvallisuuden, jossa selvisi että alueilla ei ole nuorten mielestä tarpeeksi valaistusta. Alueen vanhemmatkin ovat sitä mieltä, että joissain paikoissa on liian pimeää kävellä esim. illalla kotiin. Huono valaistus tuo nuorille sekä vanhemmille turvatonta ja pelokasta tunnetta. Haluamme että nuoret voivat kävellä, viettää vapaa-aikaa yms. murehtimatta siitä mistä ja minne he menevätkin.

Kysyimme 17.1.2018 Kannelmäen-liike ja Malminkartanossa tapahtuu Facebook-sivuilla, että minne valaistusta kaivattaisiin. Saimme jo lyhyessä ajassa, erittäin paljon kommentteja, joissa kerrottiin paikkoja ja kehuttiin aloitetta. Huomasimme myös samalla, että suurin osa paikoista oli paikkoja joissa nuoret kävelevät päivittäin tai jopa viettävät esim. vapaa-aikaa.

Paikkoja Kannelmäessä joihin kaivattiin valaistusta:
– Juna-aseman sillan alla
– Pelimannintien alikulkutunnelit (Klaneettitien bussipysäkin kohdalla)
– Hammaslääkärin – juna-aseman välissä oleva tie
– Kanneltie
– Sitratorin R-kioskin viereen ja Kannel Pubin eteen
– Kanneltalon taakse
– Jouhipolulta Urkupillintielle
– Pasuunapuistoon
– Mätäjoelle

Paikkoja Malminkartanossa joihin kaivattiin valaistusta:
– Apollon pihalle
– Von Glanin puistoon
– Mätäjoelle
– Heppatallin ja omenatarhan välinen metsäpätkä
– Malminkartanon Nuorisotalolle päin menevä tie
– Valaistusta aseman läheisen Alepan sivuille ja taakse
– Piika puistoon

Olisimme todella kiitollisia ja iloisia jos auttaisitte meitä alueiden nuoria sekä samalla vanhempia, hyväksymällä aloitteemme ja auttaisitte meitä viemään asian eteenpäin.

Terveisin Kannelmäen ja Malminkartanon nuoret.

Nuorten aloite valaistuksen lisäämiseksi Kannelmäen ja Malminkartanon alueilla

Kiitos aloitteesta ja pahoittelut vastauksen viipymisestä! Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli aloitetta 29.5.2018 (284 §), ja teki listan toimenpiteitä, joiden avulla valaistusta saadaan parannettua Kannelmäen ja Malminkartanon alueilla.

Toimenpiteinä on mm. valonheitinten ja valaisinten lisäämistä, kasvuston poistamista valaisinten ympäriltä, valaisinten kääntämistä takaisin oikeaan suuntaan sekä valaisinten uusimista led-valaisimiksi. Korjaus ja uusimistoimenpiteiden tarkemmat kohteet ilmenevät kaupunkiympäristölautakunnan pöytäkirjalta (linkki yllä), ja ne tullaan toteuttamaan tulevan syksyn ja talven aikana.

Mätäjoen Kannelmäen ja Malminkartanon kohta on lepakkoaluetta, eikä valaistusta voida enää lisätä nykyisestä. Myös heppatallin ja omenatarhan välinen metsä on lepakkoaluetta, jolla ei voida lisätä valaistusta.

Kannelmäen liikuntapuiston halki kulkevalle puistoraitille on jo pidempään toivottu valoa, ja kaupungin liikuntayksikkö on rakentamassa puistoraitille valaistuksen, joka toteutetaan viimeistään vuonna 2020.

Apollon rakennukselle ja sen pihalle on suunnitteilla peruskorjaus, joten uutta pihavalaistusta ei tässä vaiheessa rakenneta. Malminkartanon entinen nuorisotalo puretaan ja korvataan uudella rakennuksella, joten sielläkin uusi piha-valaistus rakennetaan uuden rakennuksen valmistumisen yhteydessä.

Valaistus vaikuttaa merkittävästi alueen viihtyisyyteen ja turvallisuuden tunteeseen. On hienoa, että kiinnititte huomiota valaistuksen puutteisiin ja autoitte kaupunkia löytämään kohteet, jotka tarvitsevat ylläpitoa ja uusimista.

Lisätiedot
Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36045

Anni Sinnemäki, apulaispormestari

29.5.2018 (284 §)
https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparisto-asiakirja?year=2018&ls=11&doc=Kymp_2018-05-29_Kylk_15_Pk

Asiakirjan liitteet:
https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2018-001486/