Käsitelty

Poistetaan 3-kilometrin raja sille että koulusta annetaan matkakortti

Minusta tuntuu väärältä että kun asun alle kilometrin sisällä koulusta ja en saa sen takia matkakorttia ja olen tämän takia moneen otteeseen joutunut itse maksamaan koulun aikana tehtyjä matkoja.
Näin on tapahtunut esimerkiksi sellaisessa tilanteessa että liikuntatunti on ollut jossain muualla ja opettajalta on vain tullut wilma-viesti että tavataan paikan päällä ja paikalle tarvitsisi mennä meterolla eikä minulla ole lippua jonka koulun pitäisi maksaa joten olen päätynyt itse maksamaan lipun. Vaikka nyt matkalipun hinta 1,10€ ei ole kauean suuri niin silti pitkällä ajalla nämä pienet maksut kertyvät. Elikkä mielestäni kaikilla pitäisi olla oikeus jonkinsortin matkalippuun riippumatta siitä että asuu 500m koulusta tai 4km koulusta.

KILOMETRIRAJOITUKSEN POISTAMINEN KOULULAISTEN MATKAKORTILLE

Hei,

Kiitos aloitteestasi, joka koskee kilometrirajoituksen poistamista!

Pyysin aloitteestasi kaupungin kastatuksen ja koulutuksen toimialan vastausta koululaisten oikeudesta matkakorttiin ja tässä vastaus:

”Matkakortin saaminen liittyy koulumatkoihin eli kodin ja koulun välisiin matkoihin, ei koulupäivän aikana tapahtuvaan toimintaan. Koulumatkakortin saa Helsingissä 1-6 -luokalla, kun koulumatka ylittää 2 kilometriä ja 7-9 luokalla, kun koulumatka ylittää 3 kilometriä. Lisäksi koulun pitää olla oppilaalla ns. lähikoulu eli oman oppilaaksiottoalueen koulu tai oppilas esim. opiskelee painotetussa opetuksessa muussa kuin lähikoulussa.

Helsingissä maksuton matka on huomattavasti lyhyempi siitä, mitä perusopetuslaki edellyttää. Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen, jos koulumatka on viittä kilometriä pidempi.

Koulupäivän aikana tehtävät siirtymiset toiseen opetuksen järjestämispaikkaan maksetaan koulun määrärahoista. Vuoden alusta oppilasryhmät ovat pystyneet matkustamaan maksutta koulupäivän aikana klo 9-15 välillä, jolloin näitä kustannuksia ei enää pitäisi koululle tulla. Pääsääntöisesti koulupäiväalkaa koululta ja loppuu kouluun. Mikäli koulussa on sovittu muunlaisia käytänteitä eli mainitsemasi liikuntatunti jossain muussa paikassa, johon on pidempi matka, niin silloin koulun tulee informoida huoltajia siirtymisen vaihtoehdoista (lähtö koululta tai ylemmissä luokilla tapaaminen liikuntapaikalla)”

Vinkiksi mahdollisia uusia aloitteita varten: laitathan nimesi esille.

Hyvää alkanutta syyslukukautta!

Lisätiedot: Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046, anja.vallittu(a)hel.fi
Outi Salo, perusopetusjohtaja, puhelin: 310 86774, outi.salo(a)hel.fi

Ystävällisin terveisin,
Pia Pakarinen
Apulaispormestari