Käsitelty

Nuorten palvelut keskustakirjasto Oodissa

Uusi keskustakirjasto Oodi avautuu pian (ja on varmaan avautunut siinä vaiheessa, kun joku tämän lukee). Olen innoissani siitä, mutta tuntuu, ettei nuoria olisi otettu kunnolla huomioon. Olen yrittänyt etsiä tietoa nuorten palveluista Oodissa, mutta jokaisessa paikassa on kirjoitettu vain, että nuoria on kuultu kirjaston kehittämisen aikana. Millään konkreettisella tavalla en ole huomannut erityisesti nuorille suunnattuja palveluita Oodissa.

Mielestäni tällaisessa keskeisellä paikalla olevassa “kaikille avoimessa olohuoneessa” pitäisi myös olla erikseen nuorisotila tai edes kartassa näkyvä nuortenosasto. Jos nuoret mainittaisiin edes jossain pienessä kohdassa, se nostaisi keskustakirjaston houkuttavuutta nuorten silmissä saman tien. Jos kaveriporukka miettii, minne mennä keskustassa, “kirjasto” ei kuulosta kovin hyvältä idealta, mutta “nuorten tila” on jo huomattavasti parempi. Jos nuoria nyt kuitenkin yritetään saada innostumaan tästä hienosta palvelusta nimeltä Oodi.

Erässä lukemassani Oodia käsitelleessä tekstissä sanottiin, että nuoria palvellaan koko kirjastossa. Se ei kuitenkaan ole mitään yleistä tietoa. Nuoria voi myös jännittää tai jopa pelottaa esim. avun pyytäminen vieraalta aikuiselta, johon ei muuten saa mitään kontaktia. Oodissa tulee varmasti olemaan todella paljon henkilökuntaa, joten muös sen kannalta erityisesti nuoria varten siellä olevat selkiyttäisivät tilannetta. Mielestäni Oodin mainontaa pitäisi myös kohdistaa nuorille ja saada heidät innostumaan Oodista.

Tiivistettynä: Nuortenkirjaosasto, nuorisotila ja nuorille suunnattua tekemistä Oodiin ja lisää tiedotusta erilaisista mahdollisuuksista.

Aloitteesi nuorille tiedottamisesta ja nuorten palveluista Oodissa

Hyvä Aloitteentekijä,

Pyysin tiedottamisen parantamista koskevasta aloitteestasi selvitystä nuorisopalveluilta. Näyttää siltä, että olet aloitteessasi osunut todella ajankohtaiseen asiaan. Nuorisopalveluista kerrotaan, että he ovat parhaillaan päivittämässä Ruudin nettisivuja. Samalla nuorisopalveluissa ollaan suunnittelemassa sitä, miten nuoret saisivat koulujen ja oppilaitosten kautta paremmin tietoa Ruudin erilaisista kanavista ja toiminnoista. Itse pidän erityisen mielenkiintoisena sitä, että tänä vuonna käynnistyy uuden, nuorille suunnatun sivuston suunnittelu. Se tulee korvaamaan nykyisen munstadi.fi:n. Nuorisopalvelut toivottaa sinut tervetulleeksi mukaan suunnitteluun. Lisätietoa suunnittelun käynnistymisestä saata keväällä ja alkukesästä seuraamalla munstadi.fi -sivustoa.

Voit myös olla yhteydessä nuorisopalveluiden suunnittelijaan Johanna Laukkaseen (johanna.laukkanen@hel.fi). Hänen kauttaan saat halutessasi myös henkilökohtaisesti tietoa suunnittelun etenemisestä.

Toisessa aloitteessasi ehdotat, että Oodissa pitäisi olla erikseen nuorisotila tai edes kartassa näkyvä nuortenosasto, jotta Oodi houkuttaisi nuoria käymään. Samalla katsot, että Oodin mainontaa pitäisi kohdentaa myös nuorille. Kirjastosta minulle kerrottiin, että nuorten aineistot löytyvät omana kokonaisuutenaan Oodin kolmannesta kerroksesta, jonne on sijoitettu kaikki kirjastoaiheistot. Nuorten kirjat on sijoitettu lähelle lautapelejä, konsolipelejä sekä elokuva- ja musiikkiaineistoa. 00din toisessa kerroksessa on puolestaan pelitiloja, kokoontumispaikkoja, opiskelutiloja, studioita ja monenlaisia mahdollisuuksia käsillä tekemiseen. Kirjastossa uskotaan, että tällaiset tilat kiinnostavat erityisesti nuoria.

Oodin toimintoja suunniteltiin yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Tavoitteena oli luoda tila, joka on kaikille käyttäjille turvallinen ja vastaanottava. Oodi on myös täynnä tapahtumia, joista osa on suunnattu suoraan nuorille. Kirjasto toivottaakin nuoret mukaan toteuttamaan omia ideoitaan Oodissa. Kirjastosta kerrotaan vielä, että heidän tavoitteenaan on lisätä nuorille suunnattua, Oodista kertovaa viestintää.

Kiitän sinua aloitteistasi ja toivotan oikein mukavaa kevättalvea.

Lisätiedot: Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054 leena.mickwitz(a)hel.fi

Nasima Razmyar
apulaispormestari