Käsitelty

Nuorisotila & lukutila Östersundomin leirikeskukseen

Aloite saapunut 30.3.2023

 

Sakarinmäen peruskoulua vasta päätä leirikeskukseen hengailu tila.
Nuorille turvallinen hengailutila, missä voi viettää kavereiden kanssa aikaa rauhassa sekä tila missä voi lukea.

Tällä alueella ei ole vapaa-ajan viettotilaa, ja ei huvita mennä kauas nuorisotiloille. Tällä alueella on entinen nuorisotila, mikä on nyt tyhjillä siinä oli ennen partiotoimintaa ei ole mitään järkeä että tila on tyhjillään ja homehtuu vain. Tila pitäisi kunnostaa ja laittaa uuteen uskoon.

Tilalla on pihassa jalkapallo kenttä ja pieni sisäliikuntatila, jossa on koriskoreja ja sisällä on myös pingispöytä. Tilalle pitäisi hankkia uusia liikuntavälineitä ja telkkari josta voisi katsoa ohjelmia ja pelata pleikkaria.

Aukiolo-ajat pitäisi olla maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina.

Klo: 16:00 avautuisi ja sulkeutuisi 22:00

Vastaus pvm: 19.6.2023

Nuorten aloite, nuorisotila & lukutila Östersundomin leirikeskukseen

Hei Aloitteentekijä,

Kiitos aktiivisuudestasi ja aloitteestasi.

Östersundomissa on todellakin kovin vähän nuorten vapaa-ajan viettoon tarkoitettuja tiloja. Nuorille vapaa-ajan viettoa kavereiden kesken ajatellen lähimmät nuorisotalot löytyvät alueen koululta noin 8-10 kilometrin ja 30 minuutin julkisten liikenteen matkan päässä Vesalasta, Kontulasta ja Itäkeskuksesta. Se on tietenkin monelle turhan pitkä matka.

Nuorisotalojen toiminnan yhtenä keskeisenä tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus rakentaa ja liittyä heitä kiinnostaviin turvallisiin yhteisöihin.

Östersundomin leirikeskus muutettiin vuosien 2018-2019 aikana nuorisotalosta leirikeskukseksi, nuorisotilan vähäisestä käytöstä johtuen. Nuoret eivät juurikaan käyttäneet nuorisotilan palveluja, joten se haluttiin palvelemaan laajemmin nuoria.

Nykyinen leiritoiminta leirikeskuksessa ajoittuu pääsääntöisesti koululaisten loma-aikoihin ja viikonloppuihin, joten leirikeskustoiminnan rinnalle tilaan sopii nuorten vapaa-ajan toimintaa arki-iltoihin (ma-to). Tila on sisustettu ensisijaisesti leiritoiminnan tarpeita ajatellen, jolloin vain osa leirikeskuksen tiloista soveltuu nuorten vapaaseen hengailuun. Hengailun ja lukemisen mahdollistavaa toimintaa voi tilaan suunnitella leiritoiminasta syntyvät rajoitteet huomioiden.

Aloitteesi on saanut kannatusta alueella 2022 järjestetyssä Nuorten budjetissa. Kaupunki käynnistääkin Kontulan nuorisotyöyksikön toimesta toiminnan suunnittelun ja ensimmäiset kokeilut nuorten illoista Östersundomin leirikeskuksessa tulevana syksynä ja jatkamme kokeilua myös kevätkauden 2024.

Jotta vältymme aikaisemmasta tilanteesta, jossa tarjoamme toimintaa mutta joka ei ole riittävän kiinnostavaa nuorille itselleen, tulee Östersundomissa järjestettävä toiminta suunnitella ja järjestää yhdessä nuorten kanssa.

Kokeilun onnistumisen ja teiltä nuorilta saadun palautteen perusteella toiminnan jatkosta päätetään ensi lukuvuoden kestävän kokeilun jälkeen. Teidän Östersundomin alueen nuorten ja nuorisotyöstä vastaavan yksikön päällikön Sari Granön välillä käydään keskustelut ennen kuin kokemukset kokeilusta vedetään yhteen.

Kiitos vielä aloitteestasi ja hyvää kesää!

Paavo Arhinmäki
kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari