Käsitelty

Monipuolisempaa ja parempaa vegaaniruokaa lukioihin

Vegaaniruuan monipuolisuus lukioissa ei ole hyvää ja usein syö samaa vegaaniruokaa useita kuukausia putkeen. Vegaaniruuasta pitäisi tehdä parempaa ja monipuolisempaa.

 

VASTAUS

2.6.2021

 

MONIPUOLISEMPAA JA PAREMPAA VEGAANIRUOKAA LUKIOIHIN

Hei Aloitteentekijä!

Kiitos palautteestasi ja aloitteestasi! Pyysin näihin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta tähän vastaukseen tietoja koulujen vegaaniruokailusta.

Kouluruokailun suunnittelua ohjaa ravitsemussuositukset (Terveyttä ruoasta (VRN 2014), Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta – Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin (VRN 2019)). Ne antavat suuntaviivat ravitsevan ja monipuolisen kouluruoan suunnitteluun kaikille oppilaille. Oppilaitosten ruokalista toistuu kuuden viikon jaksoissa. Vuoden aikana teema- ja juhlapyhäruoat tuovat siihen vaihtelua.

Päivittäin vapaasti tarjolla oleva kasvisruoka voi sisältää myös maitoa ja kananmunaa mutta moni ruokalajeista sopii sellaisenaan myös vegaanille. Vegaaniset kouluateriat suunnitellaan soveltuvista kasvisruokalistan ruokalajeista ja sopivista aterian lisäkkeistä. Ruokajuomana tarjotaan kasvijuomaa. Jos päivän kasvisruokalistan ruokalaji ei sovi sellaisenaan vegaanille, kouluravintola voi valmistaa ruoaksi samaa vegaaniruokalajia kuin aikaisemmilla viikoilla on tarjottu. Syksyn 2021 vegaaniruokalistalla on kuusi ruokaa, joita tarjotaan kaksi kertaa kuuden viikon aikana.

Perusruokalistan ruoat sopivat jo sellaisenaan moniin ruokavalioihin, jotta erityisruokien valmistus toimipisteissä olisi määrältään kohtuullista, sujuvaa ja turvallista. Jos pienelle määrälle vegaaniruokailijoita valmistettaisiin erillinen ruoka, lisäisi se myös kustannuksia ja hävikkiä. Siksi vegaaniruokien tarjonnassa on päädytty tarjoamaan perusruokalistalla olevia tuotteita uudelleen. Jotta ruokailijalle olisi tarpeeksi vaihtelua, samaa ruokaa ei kuitenkaan pitäisi tarjota ravintolassa peräkkäisillä viikoilla. Pääruoissa käytetään kuuden viikon aikana monipuolisesti erilaisia kasviperäisiä raaka-aineita. Vaikka osa ruoista toistuu, tarjottavat vegaaniateriat ovat täysipainoisia ja ravitsevia, kun oppilas syö kaikki ateriaan kuuluvat aterianosat.

Vegaaniruokaa on ollut saatavilla syksystä 2003, kun opiskelija ilmoittaa koululle noudattavansa vegaaniruokavaliota. Vegaanien osuus opiskelijoista on edelleen pieni. Kun oppilas ilmoittaa noudattavansa vegaaniruokavaliota, hänelle kerrotaan, että vegaaniruokavalio on koulun kasvisruokavaliota suppeampi ateriakokonaisuuksien ja ruokalajivalikoiman vaihtelevuudelta.

Keväällä 2021 toisen asteen oppilaitosten etäopetuksen aikana oppilaitosten ruokalistoilla oli muutoksia toimipistekohtaisesti, kun oppilaitoksen ravintolassa ruokailevien määrä oli pieni. Tämä on voinut aiheuttaa enemmän toistuvuutta vegaaniruokalajeissa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta on luvattu tarkistaa, että ruokavaliota on toteutettu toimipisteissä ohjeistuksen mukaan. Toive monipuolisemmasta vegaaniruoasta käsitellään yhdessä ruokapalveluntuottajan kanssa ja selvitetään mahdollisuuksia kehittää uusia vegaanisia reseptejä käyttöön ja vähentää samojen ruokalajien toistuvuutta. Kehittääksemme vegaaniruokalistoja toivomme opiskelijoiden antavan aktiivisesti palautetta ja ehdotuksia ruokalajeista oman oppilaitoksen ravintolatoimikunnassa, ravintolan palautelaatikkoon ja työntekijöille.

Kannustan sinua nostamaan ehdotuksia ruokalistan monipuolistamiseksi omassa koulussasi esille.

Hyvää kesälomaa!

Lisätiedot Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin 09 310 36046, anja.vallittu(a)hel.fi

Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin 09 310 22596, katja.peranen(a)hel.fi

 

Ystävällisin terveisin,

Pia Pakarinen

Apulaispormestari