Käsitelty

Lauttasaareen omenapuita ja marjapensaita

Olisi hienoa, jos Lauttasaareen istutettaisiin marjapensaita ja omenapuita kaikkien käyttöön. Se tuottaisi iloa kaikille saarelaisille, nuorille ja vanhoille. Keväällä omenapuissa olisi kauniita kukkia, jotka piristäisivät maisemaa ja kesällä kasvaisi herkullisia omenoita ja marjoja, joita voisi syödä. Jos lähtee lenkille tai kävelylle voisi napata muutaman marjan tai omenan puusta. Ne eivät tarvitsisi paljon hoitoa joten niistä ei olisi vaivaa. Omenapuita ja marjapensaita voisi istuttaa esim Shellin puistoon, pyrkän kentän läheisyyteen tai vaikkapa koulun pihalle piristämään koulupäivää.

Nuorten aloite omenapuista ja marjapensaista Lauttasaareen

HEL 2019-005443 T 10 05 03

Kiitos aloitteestasi! On totta, että hedelmäpuiden keväinen kukkaloisto sekä kesäinen ja syksyinen sato ovat asioita, joita olisi ihana nähdä enemmän kaupungin puistoissa ja koulujen pihoilla.

Hedelmäpuihin ja marjapensaisiin liittyy kuitenkin monia asioita, jotka tulee ottaa huomioon, kun kasvien istuttamista suunnitellaan. Hedelmäpuut ja marjapensaat eivät ole helppohoitoisia, vaan vaativat säännöllistä hoitoa, kuten kastelua, lannoitusta ja leikkuuta, tuottaakseen hedelmää.

Varsinkin isot omenapuut saattavat tuottaa suuren määrän satoa. On siis suunniteltava se, miten sato kerätään talteen sen kypsyttyä. Maahan pudonneet houkuttelevat ampiaisia mädäntyessään, voivat haitata ylläpitoa sekä saattavat houkutella myös rottia. Usein hedelmäpuut kokevat myös kovia, sillä osa poimii hedelmiä samalla repien oksia.

Hedelmäpuut ja marjapensaat eivät sovellu kovin hyvin yleisiin puistoihin, vaan niitä tulisi sijoittaa ennen kaikkea paikkoihin, joissa jokin lähiyhteisö voi ottaa vastuun niiden hoidosta. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi koulujen pihat ja leikkipuistot, joissa on ohjattua toimintaa lapsille ja perheille. Koulujen ja päiväkotien pihojen suhteen kannattaa huomata, että marjat kypsyvät pääsääntöisesti loma-aikana.

Helsinki suhtautuu kaupunkiviljelyyn positiivisesti, mutta paras lopputulos saavutetaan, jos kaikki asiaan liittyvät näkökulmat otetaan huomioon paikkoja valittaessa. Kaupunki valmisteleekin parhaillaan linjausta syötävistä kasveista puistoissa sekä ohjeistusta kaupunkiviljelyn edistämisestä päiväkoti- ja koulupihoilla. Linjaus syötävistä kasveista puistoissa valmistuu tänä vuonna ja ohjeet kaupunkiviljelyn edistämisestä päiväkoti- ja koulupihoilla ensi vuoden aikana.

Lisätiedot
Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36045
anna.villeneuve(a)hel.fi
Anu Lamminpää, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37258
anu.lamminpaa(a)hel.fi

Anni Sinnemäki
apulaispormestari