Käsitelty

Koulupsykologien määrän nostaminen

Soten maakunta uudistus, pandemia ja oppivelvollisuuden laajentaminen mylläävät kaikki samaan aikaan. Olen erittäin huolissani oppilaiden riittävän kattavasta terveydenhuollosta eri osa-alueilla.
Tällä hetkellä Helsingin julkisissa kouluissa jokaista 800 oppilasta varten on varattu yksi kuraattori. Nämä luvut ovat vielä huolestuttavampia psykologien keskuudessa, joita on yksi jokaista 1000 oppilasta kohden.
Olen päässyt yläkoululaisena seuraamaan näiden lukemien vaikutusta ruohonjuuritasolla ja voin sanoa ettei homma toimi. Koulupsykologin aika pitäisi olla saatavilla pyydettäessä max. kahden viikon sisällä ja sekin aika on liian pitkä mielestäni nuorille opiskelijoille, jotka tarvitsevat akuuttia apua, jota he eivät saa tai osaa muuten hakea. Surukseni voin kuitenkin kertoa, ettei tämä kahden viikon aikakaan toteudu. Psykologit voivat olla mm. täysin perustellulla kahden viikon sairas vapaalla, jolloin jo kymmeniä tapaamisia jää apua ja tukea kaipaavien opiskelijoiden kanssa välistä. Radikaaleimmissa tapauksissa koulun pyskologia ei ole juuri näkynyt ja seuraavia vapaita aikoja on vasta seuraavan lukuvuoden puolella, mikä on kerta kaikkiaan järkyttävää.
Ymmärrän, että kaupungit ja kunnat ovat muutenkin veloissa pandemian takia ja maakuntauudistus sekä oppivelvollisuuden laajeneminen vaikuttavat selkeästi kaupunkien ja kuntien budjetteihin. Opiskelijoiden terveyteen investointi ei ole kuitenkaan ikinä väärä liike ja on tärkeää erikoistilanteista huolimatta pitää huolta nuorten terveydestä kaikilla osa-alueilla. Siksi pyydän ja vaadin, että ensimmäinen liike asian korjaamiseksi Helsingissä on tehtävä ja psykologien oppilasmäärää per psykologi on laskettava tuhannesta kahdeksaan sataan.