Käsitelty

Kivikkoon ratsastuskoulu

Aloite saapunut 28.2.2023

Esitän, että Itä-Helsinkiin Kivikkoon rakennettaisiin helikopterikentän sijasta ratsastuskoulu. Ratsastuskoululla olisi monipuolista harrastustoimintaa yhteistyössä Kontulan, Kivikon, Kurkimäen ja Vesalan alueiden koulujen ja iltapäiväkerhojen kanssa. Ratsastuskoululla voisi toimia hevosten kanssa monilla eri tavoin, kuten ratsastamalla ja vikeltämällä (voimistelua liikkuvan hevosenselässä). Ratsastuskoulu olisi myös valmis toimimaan HUSin kanssa antaen mahdollisuuden lasten ja nuorten psykiatriseen ratsastusterapiaan, sekä talli voi tarjota vammaisratsastusta. Tällöin ratsastuskeskus edistäisi myös tasa-arvoisuutta.

Vastaus pvm: 19.6.2023

Nuorten aloite, Kivikkoon ratsastuskoulu

Hei Aloitteentekijä

Kiitos aktiivisuudesta ja aloitteestasi, jolla puutut olennaiseen asiaan. Helsingissä ja varsinkin ItäHelsingissä pitää pystyä harrastamaan nykyistä enemmän ratsastusta. Se on yksi suosituimpia ja harrastetuimpia lajeja erityisesti tyttöjen keskuudessa. Kun katsoo lasten ja nuorten toiveita harrastuksista, ratsastus nousee aina korkealla kyselyissä.

Kivikon liikuntapuiston alueella sijaitsee tällä hetkellä muun muassa agilitykenttä ja laajat ulkoilualueet. Entinen hiihtohalli tullaan muuttamaan kolmikaukaloiseksi jäähalliksi, joka palvelee erityisesti taitoluistelun tarpeita. Lisäksi liikuntapuistoon on suunniteltu mm. erilaisia jalkapallokenttiä sekä BMX-rata. Liikuntapuiston välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös frisbeegolf -rata.

Ratsastuskoulutoiminta on paljon fyysistä tilaa vaativa liikuntamuoto hevostallien, maneesien, ulkoharjoituskenttien, reitistöjen ja merkittävän pysäköintitarpeen myötä. Tällainen ratsastustoiminta ei Kivikon liikuntapuistossa ole mahdollista ilman, että liikuntapuiston nykyisiä suunnitelmia, ja jo olemassa olevia palveluita muutettaisiin merkittävästi.

Itse en henkilökohtaisesti kannata helikopterikentän sijoittamista Kivikkoon. Vaikka suunnitelma ei kentän suhteen toteutuisi, ei sille varattu alue välttämättä ole sovelias ratsastustoiminnalle. Haasteita tuovat mm. ratsastuskoulun myötä syntyvät ympäristöseuraukset, joiden vaikutusta Kivikon metsäalueen luontoarvoille, kuten lintualueille ja lajistokohteille, ei ole selvitetty.

Ratsastuskoulun rakentaminen Kivikon liikuntapuistoon ei ole siis mahdollista nykyisillä taloudellisilla ja toiminnallisilla edellytyksillä. Pyrimme kuitenkin etsimään yhdessä kaupunkiympäristötoimialan kanssa sopivaa paikkaa ratsastusharrastukseen Itä-Helsingissä.

Näkemyksemme mukaan ratsastus on tärkeä liikuntamuoto ja sillä on tärkeä rooli liikkumattomuushaasteen torjumisessa. Helsingin kaupunki edistää ratsastamismahdollisuuksien tarjoamista vuokraamalla lajin harrastamiseen soveltuvia olosuhteita sekä huolehtimalla niiden perusparantamisesta. Viimeksi on kunnostettu Tuomarinkylän alueen ratsastusmahdollisuuksia. Seuraava peruskorjaus on suunniteltu Ruskeasuon ratsastusolosuhteisiin 2030-luvun alkupuolelle.

Kiitos vielä aloitteestasi ja hyvää kesää!

Paavo Arhinmäki
kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari