Käsitelty

Kesäsetelin 2020 käyttöoikeutta pidennettävä kesään 2021

Maailmalla alkuvuodesta 2020 asti riehunut koronavirus on synnyttänyt Suomeen poikkeusolot, jotka ovat vaikuttaneet enemmän tai vähemmän jokaisen suomalaisen elämään. Tarvittaviin toimenpiteisiin on ryhdytty väestön suojelemiseksi ja koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Nämä toimenpiteet näkyvät monin tavoin nuorten arjessa. Koulut ovat sulkeneet ovensa ja opetus on siirtynyt ruudun äärelle, nuorisotalot ja liikuntapaikat ovat kiinni, julkisia kokoontumisia tulee välttää, kavereita tavataan etäyhteydellä tai turvavälietäisyyden päässä.

Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi koronavirustilanne vaikuttaa myös nuorten kesätöihin. Lukuisat työnantajat, niin suuret kuin pienetkin toimijat, ovat peruneet nuorten kesätyöpaikkoja kesän 2020 osalta. Osa tarjotuista kesätyöpaikoista toteutuu, mutta monet työnantajat ovat niitäkin peruneet. Merkittävä osa nuorten kesätyöpaikoista ovat ns. kesäsetelipaikkoja, joissa työnantajat ovat asettaneet kesätyöpaikan saamiselle ehdoksi sen, että hakijalla on kesäseteli. Monet muut työnantajat taas palkkaavat mieluummin kesäsetelin omistavia nuoria, vaikkeivat asetakaan sitä ehdoksi kesätyöpaikan saamiseen.

Kuitenkin, vaikka kesäsetelistä on siis suuri apu nuorille kesätyöpaikan saamiseen, kaikki kesäsetelin omistavat nuoret eivät saa kesätöitä. Kesätyön hakeminen ei ole jokaiselle niin helppoa, vaikka kesäsetelin omistaisi. Vallitseva koronavirustilanne, joka todennäköisesti jatkuu kesään 2020 asti tai sen yli, vaikeuttaa entuudestaan kesätöiden saamista sinä kesänä. Näillä perusteilla, olisi kohtuullista ja oikein jatkaa kesäksi 2020 annettujen kesäsetelien käyttöoikeutta kesälle 2021. Tällä toimella kaupunki auttaisi useita tänä vuonna 9. luokan päättäviä nuoria saamaan kesätyön vielä kesällä 2021, jos kesäseteli jää koronavirustilanteen johdosta käyttämättä kesällä 2020. Olisi kohtuutonta antaa kesäsetelien jäädä käyttämättä silloin kun monella nuorella ei ole edes samoja mahdollisuuksia hakea kesätöitä verrattuna muihin vuosiin.

August Kiattrakoolchai
nuorisoneuvoston puheenjohtaja

22.6.2020

Kesäsetelin käyttöoikeuden jatkamista koskeva nuorten aloite

Hyvä Aloitteentekijä
kiitos kesäseteliä koskevasta aloitteestasi. Ehdotat että tälle vuodelle jaettuja kesäseteleitä voisi käyttää myös ensi vuonna koronaviruksesta aiheutuneen poikkeustilanteen vuoksi.

Kesäseteleistä käytetään yleensä noin 30 prosenttia. Saamme vasta ensi vuonna tietää, miten paljon tämän kevään poikkeuksellinen tilanne on vaikuttanut käytettyjen Kesäsetelien määrään. Siksi tässä vaiheessa on vaikeaa tehdä päätöstä asiasta, josta ei vielä varmuudella tiedetä.

Periaatteessa olisi toki mahdollista varata seuraavalle vuodelle lisää rahaa Kesäseteliä varten ja siten ikään kuin korvata edellisen vuoden käyttämättä jääneet setelit. Kaupungin taloussuunnittelussa on kuitenkin omat sääntönsä, joita tässäkin asiassa pitää noudattaa. Valtuusto hyväksyy koko kaupungin talousarvion aina vuodeksi kerrallaan. Talousarviossa on Kesäseteleille varattu tietty summa juuri sen vuoden seteleitä varten.

Jos Kesäseteleihin varatusta summasta jää jonain vuonna rahaa käyttämättä, se ei palaudu millekään erityiselle "Kesäsetelitilille" vaan kaupungin isoon yhteiseen kassaan. Kesäseteliin varattavista rahoista päätetään siis joka vuosi erikseen. Saattaa olla että tämän kevään poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa sen, että kaikkiin kaupungin palveluihin on tulevina vuosina vähemmän rahaa käytettävissä kuin aiemmin.

Helsingin kaupunki tekee paljon nuorten kesätöiden ja työllistämisen edistämiseksi. 16−17-vuotiaille nuorille on kaupungin omat kesätyöpaikat. Niistä löytyy lisätietoja kaupungin uutisesta: www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/helsinki-tyollistaa-nuoria

Myös kesäsetelin omien nettisivujen työpaikkailmoituksia kannattaa seurata pitkin kesää: kesaseteli.munstadi.fi/tyopaikkoja

Kesäseteli on työnantajille niin suuri etu, että kannattaa ottaa yhteyttä suoraan niihin työpaikkoihin, joihin haluaisi töihin ja kertoa Kesäsetelistä. Helsingin kesäseteli mahdollistaa työnhaun myös muualta Suomesta, jopa ulkomailta kunhan työnantajalla on suomalainen y-tunnus.

Kesäseteli perustuu Tutustu työelämään ja tienaa -mallille, joka on suunnattu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Monet isot työantajat hakevat nuoria suoraan Tutustumaan työelämään ja tienaaman. Silloin ne eivät ilmoita avoimista työpaikoista Kesäseteli-sivuilla vaan odottavat nuortenlöytävän työpaikkailmoitukset työnantajien omilta sivuilta. Hyvä linkkilista löytyy Vastuullinen kesäduuni -kampanjan sivuilta: kesaduuni.org/vastuullisetkesatyopaikat/kesatoita-alle-18-vuotiaille

Myös esim. Duunitorilta pystyy hakemaan kesätöitä alle 18-vuotiaille: duunitori.fi/kesatyo (Rajaa iän mukaan -valikko).

Vinkkejä työnhakuun saa myös Ohjaamosta. Se auttaa ja neuvoo puhelimessa ma−pe klo 9−15 puh. 040 704 6818, sähköpostitse ohjaamo@hel.fi ja Discordissa ma−pe klo 12−15 (discord.gg/dPKFMzz).

Lisätiedot Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 2173, maria.nyfors(a)hel.fi

Nasima Razmyar
apulaispormestari

Heli Kinnula
suunnittelija
Kulttuurin ja vapaa-ajantoimiala, nuorisopalvelut
PL 5000, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI
p. 09- 310 89 144, 041 -5121 707