Käsitelty

Hengauspaikkoja nuorille ulos

Tämä aloite sai eniten ääniä Viikin nuorisotyöyksikön RuutiBudjetti-äänestyksessä syksyllä 2019.

Nuorille ei ole paikkoja joissa hengailla ulkona. Nuorisotalo on auki vain rajatusti ja sen jälkeen ei ole mitään paikkaa mihin mennä. Haluaisimme kolme hengailupaikkaa. Vapaita paikkoja on kyllä ulkona, mutta esim. leikkipuistoissa on muitakin ihmisiä, joita voi häiritä nuorten meteli. Monet nuoret menee kauppoihin hengailemaan ja heidät häädetään sieltä, koska kauppa ei ole hengailupaikka. Iltaisin ulkona voi olla epäilyttäviä ihmisiä ja nuoret eivät uskalla mennä hengailemaan mihin tahansa paikkaan. Tämä on tärkeää, koska nuorille on tärkeää nähdä toisensa ja sitten he eivät häiritse kotona muita. Olisi kivaa jos olisi enemmän paikkoja jossa nuoret saisivat hengailla, jotta he eivät menisi esimerkiksi rappuihin häiritsemään muita asukkaita. Nuoret hengaavat joskus aika myöhään omalla pihalla, mutta kun yleensä nuoret puhuvat niin kovaan, että se häiritsee muita asukkaita. Idea olisi suunnattu kaikille Viikin nuorille. Nuoret voisivat järjestää pieniä tapahtumia ilman, että häiritsevät muita ihmisiä. Hengailupaikan pitäisi olla jossain paikassa, joka ei ole hirveän lähellä asutuspaikkoja. Hengailupaikkan sijainti voisi olla Pihlajamäen nuorisopuistossa skeittipuiston vieressä, Viikin pelloilla, Viikin nuorisotalon ja Viikin normaalikoulun välissä ja Pihlajiston Salpausselän leikkipuiston takametsässä. Olisi kivaa jos hengailupaikassa olisi jonkinlainen katos sekä ulko- tai yleisö-wc. Hengailupaikkaan voisi mahtua useampiakin nuoria. Hengailupaikoilla voisi olla ainakin roskiksia etteivät nuoret roskaisi luontoa ja pöytiä sekä tuoleja, ja pistorasioita, että voi ladata puhelimia.

VASTAUS

1.2.2021

Viikin hengailupaikkoja koskeva nuorten aloite

Hyvä Aloitteentekijä,

kiitos nuorten hengailupaikkoja koskevasta aloitteestasi. Ehdotat että Viikkiin rakennettaisiin nuorille ulkotiloihin paikkoja, joissa voisi oleskella ja järjestää pieniä tapahtumia. Hengailupaikoilla pitäisi olla ainakin jonkinlainen katos, tuoleja ja pöytiä sekä vessa ja roskiksia.

Kaupungin tavoitteena on rakentaa puistoja ja ulkotiloja, joissa kaikki viihtyvät. Katoksia ja penkkejä lisätään tarpeen ja myös asukkaiden toiveiden mukaan, mutta ne pitää aina jollain tavalla yhdistää kyseisen paikan peruskorjaussuunnitelmiin. Samalla kun vaikkapa jotain puistoa korjataan, sinne voidaan lisätä oleskelupaikkoja asukkaiden toiveiden mukaisesti.

Parhaat paikat uusien oleskelualueiden rakentamiseen ovat jo olemassa olevat rakenteet kuten puistot, koulujen pihat, aukiot ja katutilat. Oleskelupaikasta syntyy aina siivottavaa, joten on hyvä että se on muiden toimintojen yhteydessä. Nuorten kokoontumispaikkojen pitää turvallisuuden vuoksi olla riittävän avoimilla paikoilla.

Nuorisopalvelut on pyrkinyt edistämään aloitettasi kaupunkiympäristön toimialan suuntaan, joka vastaa alueiden rakentamisesta ja kunnossapidosta.

Osallistuvan budjetoinnin OmaStadissa on tehty vähän samansuuntainen ehdotus, jossa toivotaan mukavia istuma- ja hengailupaikkoja esimerkiksi puistoihin ja koulujen pihoihin, jotta nuorten ja muidenkin kaupunkilaisten ei tarvitsisi istua kavereiden kanssa maassa ja portailla. Tekemääsi aloitetta on käsitelty OmaStadin alueraksassa yhdessä osallistuvan budjetoinnin ehdotuksen kanssa.

Toivottavasti ehdotus menestyy OmaStadi-äänestyksessä ja hengailupaikkoja saataisiin myös Viikkiin.

Lisätiedot:

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 21731, maria.nyfors(a)hel.fi

Nasima Razmyar
apulaispormestari