Käsitelty

Helsingin kaupungin kesätöiden ikärajaa täytyy muuttaa

Hei!

Nykyään Helsingin kaupunkien kesätyöpaikoissa on ongelma. Tarkemmin sanottuna se liittyy ikärajoihin. Kaikkien HKI:n työpaikkojen ikäraja on 16-17. Tämä aiheuttaa ikäviä tilanteita, joissa nuori täyttää 16 vuotta esimerkiksi juuri kesäloman jälkeen. Tämä aiheuttaa nuorissa ikävän jakauman, jossa osa pääsee esimerkiksi 9.-luokan lopussa hakemaan kesätöitä HKI:n, kun samalla osa joutuu odottamaan seuraavaan vuoteen. Ongelman ratkaisu ei ole vaikeaa; riittäisi, että ikäraja muokataan esimerkiksi tähän muotoon: ”Edellytämme, että täytät 16 tai 17 vuotta tämän vuoden aikana.”

Ongelma on vielä erikoisempi, koska se on nähtävästi laitettu absurdisti, sillä 16 vuoden iässä ei tapahdu lailliselta kannalta mitään erikoista. Rikosoikeudellinen vastuuhan tuli jo 15 vuoden iässä. Lisäksi asiaa ei voi perustella kehitystasonkaan kannalta, koska 6kk (kesäloman jälkeisen vuoden) aikana ei ehdi tapahtua kovin suuria kehitysmuutoksia ja koska kaikki ihmiset kehittyvät eritahteja. Erityisesti huomioitavaa on, että ihmisten kehitystä yhteiskunnan jäseninä voi edesauttaa työkokemus.

Toivomme siis, että Helsingin kaupungin kesätyöpaikkojen ikäraja muokataan sallimaan myös samana vuonna 16-vuotta täyttävien pääsyn kesätöihin eikä vain ennen kesää täyttävien.

 

 

Asia on vireillä ja valmistelussa Maria Nyfors.
kaupunginsihteeri, puhelin: 310 21731, maria.nyfors(a)hel.fi

Aloite on kirjattu diaarinumerolla HEL 2019-008648