Käsitelty

Bättre vegetarisk mat i skolan samt tillägning av vegan mat.

Jag börjar så här så klart kommer det många idér om skol maten men det bryr vi påriktigt om för vi vill ha bra skol mat, jag tycker att det är jätte bra att vi har skol mat men jag ska nu poängtera om vegetariska maten samt att det skulle kunna vara mera vegan mat i skolan.

Jag har börjat och äta vegetarisk mat i skolan och det har jag många orsaker till men det rabblar jag inte nu upp för jag vill fördjupa mig i vegetariska maten i skolan.
Vegetariska maten i skolan är inte så bra som den skulle borda vara jag kan konstatera detta för jag har ätit vegetarisk mat annanstans en i skolan.
Vegetariska matens smak är inte den bästa vad den skulle kunna vara plus att den är inte alltid så näringsrik som den kankse skulle kunna vara, vegatariska maten i skolan skulle också kunna vara miljövänligare t.ex soja är inte den miljövänligaste produkten i denna värld.
Jag tycker också att man måste förbättra denna sak för att det skulle betyda att mera perosner skulle kunna påbörja och äta mera vegetarisk mat som skulle betyda att man äter mera miljövänligt och till sist betyder detta att klimaten inte drabbas så mycket.

Jag skulle också vilja ha vegan maten till skolan det finns redan i många skolor men inte i alla, i alla fall inte i vår skola.

Vegan maten skulle man boda ha för då är vi miljövänliga och så tycker jag också att vem som hälst har rätten till vegan mat i skolan t.ex om en ungdom skulle villa påbörja en vegansk kost så skulle den börja med att äta vegan mat i skolan, men det kan hen inte för att då måste man skriva under en allergiblanket och då skulle det innebära att hen är 100% en vegan.
Jag vet också att dom som är veganer kan inte alltid äta skolmaten som skolan bjuder för de är veganer och då får de äta sallad och bröd och det här är också fel.

Jag skriver nu av detta båda ämnen för till mig är det viktigt och till flera andra unga med.
Om ni skulle främja detta så skulle ni följa helsingfors strategi om “Modernt klimat ansvar” samt främja finska lagen om klimatlagen 1§ . Det står också i läroplanen om att skol maten ska vara hälsosam och att den ska anpassa socialiska och kulturiska delen. (Vegan + vegetarisk mat kan räknas till detta).

Niko Partanen
från Helsingfors ungdomsråd

BÄTTRE VEGETARISK OCH VEGANSK MAT I SKOLAN

Hej,

I ditt initiativ framför du ett önskemål om att bättre vegetarisk och vegansk mat ska serveras i skolorna. Dessutom föreslår du att den vegetariska mat som serveras dagligen kunde oftare vara vegansk. Matfrågor är viktiga. Tack för initiativet!

I skolorna serveras dagligen två valfria måltidsalternativ, varav det ena är alltid vegetariskt. Eleverna har kunnat välja vegetarisk mat i stället för fisk- eller köttmat sedan höstterminen 2007. Dessutom har skolorna sedan år 2011 haft en vegetarisk dag per vecka och då har två vegetariska måltider med tillbehör serverats till Iunch. För att man ska kunna hålla en vegetarisk kost krävs ingen anmälan till skolan utan vegetarisk mat serveras varje dag.

Planeringen av skolmåltiderna styrs av särskilda näringsrekommendationer (Mat ger hälsa (Statens näringsdelegation 2014), Vi äter och lär tillsammans (Statens näringsdelegation 2017)). Den vegetariska maten ska enligt näringsrekommendationerna vara minst Iakto-ovo-vegetarisk, dvs. den kan innehålla mjölkprodukter och ägg. En del av rätterna på matsedeln Iämpar sig emellertid som sådana för veganer. Våren 2020 är den vegetariska måltid som serveras alla elever vegansk på Palmias roterande sexveckorsmatsedel
under 12-13 dagar, dvs. 40 % av skoldagarna. Beroende på veckan serveras en vegansk måltid 1-4 gånger per vecka, vilket betyder att de veganska måltiderna inte serveras jämnt varje vecka för tillfället.

I de vegetariska rätterna på våra matsedlar används olika slags vegetabiliska råvaror som innehåller protein. Användningen av soja vill man hålla på en rimlig nivå och delvis använda andra råvaror i stället. Soja är till sin proteinsammansättning emellertid mångsidig och används också i vegetarisk mat. Alla vegetabiliska råvaror med protein är inte Helsingfors stad 2 (2) Sektorn för fostran och utbildning veganska. BI.a. quorn, vegetarisk knackkorv, mifu och eggie strimlor skulle inte kunna finnas med i utbudet om strävan var att alltid servera vegansk mat. Vegetariska köttbullar och vegetariska biffar är populär vegetarisk mat och endast en del av dem är
veganska.

Genom en särskild anmälan har det varit möjligt att dagligen få vegansk mat tit skolorna, gymnasierna och Iäroanstalterna sedan år 2003. Att sätta ihop en vegansk kost kräver omsorgsfull planering för att säkerställa ett mångsidigt intag av näringsämnen. Det Iönar sig för eleven att meddela skolan om att hen har en specialkost, dvs. i det här fallet vegansk, eftersom eleven får då som matdryck en soja- eller havredryck, som är näringsmässigt ett bra komplement till den veganska maten.

Den vegetariska mat som vi serverar i Helsingfors är näringsmässigt mångsidig och tack vare den vänjer sig eleverna också med veganska maträtter. Genom de dagliga vegetariska maträtterna stöds matvanor som främjar hälsan och är miljövänliga. Vegetariska och veganska recept och matsedlar utvecklas också ifortsättningen tillsammans med serviceproducenterna.
Jag önskar dig ett trevligt sommarlovl

Upplysningar Anja Vallittu, stadssekreterare, telefon 310 36046, anja.vallittu@hel.fi
Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, telefon 310 22596, katja.peranen(a)heI.fi

Med vänliga hälsningar

Pia Pakarinen
Biträdande borgmästare

Heli Kinnula
suunnittelija
Kulttuurin ja vapaa-ajantoimiala, nuorisopalvelut
PL 5000, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI
p. 09- 310 89 144, 041 -5121 707