Nuoret opettavat aikuisia ymmärtämään ja kohtaamaan nuoria ilman ennakko-oletuksia 

Jokainen yksittäinen aikuisen ja nuoren välinen kohtaaminen vaikuttaa lapsen ja nuoren kokemukseen osallisuudesta, itsetunnosta ja tulevaisuuden asenteista. Aikuisten tulee ymmärtää, kuinka tärkeää on kohdata lapset ja nuoret arvostavasti ja aidosti.  
 
Kun aikuiset tunnistavat oman roolinsa ja vastuunsa nuorten osallisuuden kokemuksen vahvistajana, voimme aidosti vaikuttaa lasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseen ja heidän omaan arvostuksen tunteeseensa. Kohtaaminen on merkityksellistä. Jokainen lapsi ja nuori on arvokas ja ansaitsee tulla kohdatuksi sellaisena kuin hän on,” pohjustaa Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden aluepäällikkö Katri Kairimo.  
Kohtaamisen merkityksestä sanoittaa myös nuori runoilija Tesfaw Lappalainen. Hän on työssään kiinnostunut erityisesti epävarmuuden ja kuulumattomuuden tunteista, joita monet nuoret kokevat.  
 
“Jokainen meistä kaipaa tunnetta siitä, että kuuluu joukkoon ja että meidän ajatuksillamme on arvoa. Nuorten näkemykset eivät aina tule kuulluksi, ja siksi on tärkeää, että voimme jakaa tunteitamme, vaikka ne eivät olisi aina selkeitä tai helposti ymmärrettäviä.” kertoo runoilija Tesfaw Lappalainen, joka tuo työssään esiin kokemuksia yhteisöllisyyden puutteesta, erityisesti nuorten parissa.  
 
Helsingin kaupunki pyysi runoilija Tesfaw Lappalaista kirjoittamaan omasta näkökulmastaan runon lasten, nuorten ja aikuisten välisestä vuorovaikutuksesta. Helsingin kaupungin tavoitteena on, että jokainen lapsi ja nuori tuntee kuuluvansa yhteisöönsä ja yhteiskuntaan. 
Tutustu runoon ja kerro meille nuorten.helsinki-Instagramissa, mitä ajatuksia se sinussa herätti. 
 
“Mitä sä näät kun sä katsot mua. Ootko sä ajatellut, että me kävellään ihan samoja katuja. Miksi nähdessäsi halveksit, tuomitset ja käännät katseesi. Ootko sä ajatellut, kun aikuinen haluaa olla nuori, ja nuori taas aikuinen. Voisimmeko vain elää harmoniassa. 

Lue Tesfaw Lappalaisen runo.