- arki
- kulttuuritapahtumat
- helsinkiläiset
- museot
- kaupunkihistoria
Helsingin valitut palat
Kuvaus
”Tuon minä muistan, tuollainen meilläkin oli!” saattaa moni huudahtaa tutkiessaan Helsingin valitut palat -näyttelyä. Historia tulee lähelle, ja monessa kohtaa kävijä pääsee kokemaan kaupungin menneisyyden kaikilla aisteillaan.
Näyttelyyn rakennetussa 1950-luvun kodissa kannattaa testata livenä, miltä tuntuu lekotella hetekassa. Radiossa soivat aikakauden suosikkiohjelmat. Nuppia kääntämällä voi kuunnella vaikkapa Markus-sedän satutuntia tai Kankkulan kaivoa. Mukana ovat luonnollisesti myös Olavi Virran ja Vieno Kekkosen kaltaiset musiikkitaivaan tähdet.
Näyttelyn helmiin kuuluu myös monen kaupunkilaisen kaipaama pienoismalli vuoden 1878 Helsingistä. Kaupunginmuseo tilasi pienoismallin 1920-luvulla, ja se oli esillä Hakasalmen huvilassa 1990-luvun alkuun asti. Nyt se tuo näkyviin kaupungin muutoksen Sederholmin talossa.
Katajanokka nähdään pienoismallissa ennen jugendtaloja, suurelta osin rakentamattomana. Vain muutamat lautahökkelit täplittävät niemeä, jota Uspenskin katedraali vartioi. Toisaalta Senaatintorin kulmalla sijaitsevan uuden Helsingin kaupunginmuseon rakennuksia voi tutkia pienoismallista varsin saman oloisina kuin ne ovat nyt.
<h4>Löydä oma Helsinkisi</h4>Tavoitteena on, että jokainen kävijä löytäisi näyttelystä jotakin tuttua ja henkilökohtaisesti koskettavaa. Siksi mukaan on haettu helsinkiläisiä yhdistäviä kokemuksia ja muistoja. Monen tärkeisiin paikkoihin kuuluvat kaupungin rannat, jotka on huomioitu näyttelyssä omalla osiollaan. Jotta kokemus olisi täydellinen, kävijät voivat kuvata itsensä melkein aidoissa 1800-luvun lopun uima-asuissa silmiä hivelevän helsinkiläisen rantamaiseman edessä.
Kuten Helsingin kaupunginmuseossa muutenkin, kaupunkilaiset ovat olleet tiiviisti mukana Helsingin valittujen palojen suunnittelussa. Yhdessä tekeminen jatkuu, sillä yksi osio näyttelystä annetaan säännöllisesti jonkin kaupunkilaisyhteisön uusittavaksi.
<h4>Helsingin Kaiku</h4>Tervetuloa retkelle Helsingin kiehtovaan menneisyyteen! Lataa tästä oppaaksesi ja omaksesi Helsingin Kaiku -lehti, jonka avulla tutustut tarkemmin näyttelyyn.