Puhutaan aliarvostetuista harrastuksista suoraan ja suorassa
Tällä kertaa Nuorten Ääni -toimitus halusi jotain uutta, joten päätimme puhua nuorille tärkeistä asioista suorassa lähetyksessä Puoli Seitsemän -ohjelmassa! Konseptina oli nimittäin niin kutsuttu reppulive.
Itse päädyin tämän projektin tuottajaksi vähän vahingossa, mutta siitä tuli ainutlaatuinen ja jännittävä kokemus. Tutustuin asiaan pikaisesti ennen tapaamista Ylen kanssa ja projekti lähti käyntiin. Kaikkien kiinnostuneiden kesken pidettiin kokous, jossa mietimme aiheen ja tavoitteet tälle projektille, ja jokainen sai roolinsa ryhmässä.
Rooleina oli vain taustatoimittaja ja toimittaja (joita oli kaksi), sillä kuvaajana oli Ylen oma kuvaaja. Leikkaajaakaan ei tarvittu, sillä suoraa lähetystä ei tarvitse leikata. Molemmat toimittajat pääsisivät heilumaan kameran edessä, koska reppuliven osia on yleensä kaksi ohjelman aikana. Itse päädyin toimittajan rooliin.
Projektin aiheeksi nousi aliarvostetut harrastukset, mikä oli kiva jatko edelliselle aliarvostetut ammatit -sarjallemme. Tavoitteenamme oli muuttaa aikuisten ennakkoluuloja näyttämällä nuorten näkökulma harrastuksiin. Muodostimme kaksi ryhmää. Toinen ryhmä valitsi tankotanssimisen ja toinen pöytäroolipelaamisen. Molempiin harrastuksiin, vaikka ne ovatkin hyvin erilaisia, liittyi (toivottavasti imperfektissä) monia negatiivisia mielikuvia ja ennakkoluuloja. Tavoitteena oli muuttaa tämä.
Tekovaiheesta voin puhua pöytäroolipeliryhmän puolesta. Käsikirjoitusvaiheessa tuli odotettua enemmän esteitä ja ongelmia, mutta onneksi omistamme kaikki edes jonkun verran ongelmanratkaisukykyä! Haastateltavien löytäminen oli nimittäin erittäin haastava, sillä aihe näytti olevan arka. Taustahaastatteluissa selvisi, että roolipelaajia pidetään nörtteinä ja epäsosiaalisina, ja sanasta roolipelaaja tulee mieleen joko äitinsä luona asuva aikuinen mies tai haltiapuvussa metsässä juoksenteleva teini. Roolipelaamiseen ei myöskään suhtauduttu oikeana harrastuksena. Yhden aikuisen vastaustaus kysymykseen “Mitä mieltä olisit, jos lapsesi pelaisi roolipelejä?” oli: “Ei haittaa, kunhan harrastaa jotain oikeatakin”. Ehkä tämän takia kaikki roolipelaajat eivät olisi halunneet näkyä televisiossa.
Löysimme kuitenkin lopulta kaksi pöytäroolipeliryhmää, jotta yhdistimme liveä varten. He olivat meidän ikäisiämme, hyvin pukeutuneita (ei haltiapukuihin), sosiaalisia ja fiksuja nuoria, joista yksi oli tyttö. Tämä murskasi suuren osan stereotypioista.
Itse live jännitti. Opettelin tekstin ulkoa, harjoittelin monta kertaa, mutta se ei oikein auttanut jännitykseen. Jännitystä lisäsi myös se, että käsikirjoitusta ja alkupuhetta piti lyhentää. Sanni, tämän projektin toinen toimittaja, pääsi jopa mukaan pelaamaan Dungeons and Dragons -nimistä peliä. Kuvauspaikaksi valikoitui hyvin teemaan sopiva Cafe Boardgame. Toisella, eli tankotanssiryhmällä suunniteltujen kahden osuuden sijaan lähetykseen tulikin vain yksi. Siinä vasta onkin jännittämistä!
Ylen työntekijät olivat kuitenkin molempien ryhmien mielestä tsemppaavia, rauhoittavia ja antoivat neuvoja. Molemmat livet menivät erittäin hyvin, eikä näin jälkeenpäin katsottuna edes voisi uskoa, että kameran edessä esiintyvä nuori on ensimmäistä kertaa elämässään suorassa lähetyksessä.
Lilia Larchenko
tuottaja, toimittaja
Livet lähetettiin Puoli seitsemän -ohjelmassa 24. ja 29.11.2021. Voit katsoa ne Yle Areenasta:
Tankotanssi
Pöytäroolipelit: osa 1, osa 2