
Malmilaisia nuoria puhututti seudun turvallisuus ja viihtyisyys – nuoret toivoivat alueelle myös vapaata hengailua ja vaatekauppoja
Nuorten kesätyöntekijöiden suunnittelema Lähi(ö)Areena rantautui Malmille kirjaston tiloihin. Tällä kertaa nuorten haastateltavina olivat kaupunkiympäristön toimialan kaupunkitekniikan yksikön päällikkö Olli Markkanen, Malmin nuorisotyöyksikön päällikkö Minna Sirviö sekä kaupunginvaltuutettu Ilkka Taipale (sd.).
Helteisenä torstai-iltapäivänä Malmin kirjaston edustalla ei juuri pyörinyt nuoria, kun Lähi(ö)Areena piti tapahtumaa kirjastossa. Nuorilta oli kysytty etukäteen, mikä heitä alueella mietityttää ja mitä he haluaisivat kysyä oman alueensa päättäjiltä. Ennakkokysymyksissä suurimmiksi huolenaiheiksi nousivat Malmin alueen viihtyisyys ja turvallisuus.
Tapahtumassa kymmenvuotias nuori tuli kysymään päättäjiltä, miten koulujen pihalle saisi enemmän kiipeilytelineitä ja keinuja. Olli Markkanen kaupunkiympäristön toimialalta totesi, ettei valitettavasti voi vaikuttaa koulujen alueisiin, mutta lupasi välittää viestin kaupunkiympäristöpalvelujen tilapuolelle koulujen alueista vastaavalle henkilölle.
“Helsinki kasvaa ja kouluja tarvitaan lisää”, sanoi Markkanen.
Kaupunginvaltuutettu Ilkka Taipale taas tokaisi, että on aina toivonut koulujen pihalle perunamaita.
Yhdeksäntoistavuotias nuori kysyi, miksi läheisen Pukinmäen junaaseman eteläpuolella Jalmarinpolun ja radan välissä on ikävä sora-alue, ja voisiko asialle tehdä jotain.
“Voisiko sinne istuttaa vaikka puita”, nuori ehdotti.
Olli Markkasen mukaan rata-alueelle ei valitettavasti ole kaupungin toimijoilla asiaa, koska alueen omistaa valtio. Pukinmäki on juuri yksi niistä rata-alueista, jotka eivät ole kaupungin hallinnassa.
Valtuutettu Ilkka Taipale kannusti nuoria ottamaan yhteyttä paikalliseen kaupunginvaltuutettuun, joka voisi tehdä valtuustoaloitteen juuri tästä asiasta. Taipale näki myös talkoot ja mielenosoitukset vaikuttamiskeinoina ja mahdollisuutena nopeuttaa toimintaa.
“Aikajanaa voi lyhentää, jos panee mielenosoituksen pystyyn ja tekee siitä ison melskeen ja laittaa lehtiin ilmoituksia”, Taipale vinkkasi.

Paikallisia nuoria oli aiemmin pohdituttanut, miten nuorille saataisiin tekemistä Malmille.
“Hyvä kysymys”, vastasi nuorisotyöyksikön päällikkö Minna Sirviö. Sirviön mukaan tekemistä saattaa olla, mutta siinä pitäisi nuorten kohdata paremmin. Viesti ei ehkä ole tavoittanut alueen nuoria. Nuoret lähtevät Helsingin keskustaan, koska vapaan hengailun mahdollisuudet puuttuvat.
“Näin nuoret meille ainakin sanovat: että kaipaavat lisää tilaa missä olla ja nimenomaan olla yhdessä”, Sirviö kertoi.
Nuorten huolissa nousi esiin turvallisuus iltaisin. Turvattomuuden tunnetta toivat eniten päihtyneet aikuiset ihmiset. Olli Markkanen ehdotti yhdeksi ratkaisuksi valaistuksen lisäämistä alueelle. Markkanen sanoi, että koska Malmi on Helsingin kaupunkiuudistusalue, heillä on lupa suosia aluetta. Markkanen kertoi, että Ylä-Malmin toria ollaan uudistamassa. Uudistus tuo mukanaan torifasiliteetit ja Ala-Malmin puistoon tapahtumasähköt. Molempiin onkin tulossa uutta valaistusta.
Minna Sirviö nosti esiin jo tehtyjä toimenpiteitä.
“Paljon on yritetty vaikuttaa turvallisuuteen lisäämällä muun muassa nuoriso-ohjaajien jalkautumista julkiseen tilaan ja [Malmin] toreille. Tätä tehdään koko kesän ajan”, Sirviö sanoi.
Nuoret olivat toivoneet myös, että alueen siisteyttä ja viihtyisyyttä voisi parantaa. Sirviö kertoi, että viime keväänä muutama nuori toivoi voivansa siivota kauppakeskus Novan ympäristöä ja istuttaa kukkia. Siivoaminen tehtiin lopulta yhteistyössä puistokummien kanssa.
Ilkka Taipaleen ehdotus oli, että nuorille annettaisiin omat puut, omilla nimillä varustettuina. Jokaisen tulisi pitää omasta puustaan huolta.
Malmilaiset nuoret toivoivat vaatekauppoja Malmin kauppakeskukseen. Päättäjiltä kysyttiin, miten nuoret voisivat vaikuttaa siihen. Minna Sirviö vinkkasi nuoria ottamaan yhteyttä suoraan niihin vaateketjuihin, joita he toivoisivat Malmille. Hänenkin mielestä olisi hyvä, että Malmilla olisi enemmän vaatekauppoja.
Viimeiseksi päättäjiltä kysyttiin, mikä nuorten kysymys jäi heille parhaiten mieleen. Olli Markkanen nosti päällimmäiseksi nuoren kysymyksen paikallisen peruskoulun pihasta ja sen leikkivälineistä. Markkanen lupasi tiedustella kaupunkiympäristön tilapalveluista, voisiko välineitä uusia tai saada lisää.
Minna Sirviölle jäi parhaiten mieleen kysymys siitä, mistä nuoret saisi lisää tekemistä sekä kysymys julkisten tilojen turvattomuudesta. Sirviö oli jopa yllättynyt siitä, että nuoret kokivat ettei alueella ole tekemistä. Hän lupasikin alkaa huolehtia asiasta.
“Lupaan edelleen edistää sitä, että nuorilla on mielekästä vapaa-ajan tekemistä täällä [Malmilla], mutta pitää kiinnittää huomiota myös siihen, miten viesti kohtaisi nuoret paremmin”, Sirviö sanoi.
Kutsuimme nuorten haastateltavaksi paikallisia valtuutettuja myös muista puolueista sekä pormestari Daniel Sazonovin. Lisäksi pyysimme mukaan kauppakeskus Novan ja Malmintorin päälliköitä. He vastasivat, etteivät aikataulusyistä pääse osallistumaan.
HSL:n toimitusjohtaja Vesa Silfver asetti osallistumisensa ehdoksi HSL:n oikeuden vaikuttaa julkaisun lopulliseen sisältöön. Journalistin ohjeiden mukaan päätösvaltaa ei kuitenkaan voi antaa toimituksen ulkopuolelle. Tällä perusteella Silfver kieltäytyi haastattelusta.
Vanessa Kovalenko, Carmen Rumvolt