Käsitelty

Parempi kouluterveydenhuolto koilliseen

Kouluterveydenhoitajan pitäisi olla paikalla joka arkipäivä koko koulupäivän ajan niin, että sille ei tarvitse varata aikaa. Tällä hetkellä täytyy varata aika kouluterveydenhuoltajalle, mikäli siellä haluaa asioida. Monissa kouluissa on vain tiettyinä päivinä tiettyinä kellonaikoina vapaa pääsy terveyden hoitajalle, esim: Keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12.00-12.30 välisenä aikana. Mikäli oppilaille sattuu tapaturma, niin ei voida olettaa, että se tapahtuu kyseisenä aikana. Esimerkkinä se että koulussani on epilepsiaa sairastava nuori, joka saattaa saada kohtauksia kesken koulupäivän. Kohtausten aikana terveydenhoitaja ei ole ollut tavoitettavissa.

 

Vastaus pvm: 14.11.2023

 

 Apulaispormestarin vastaus nuorten aloitteeseen

 

Kiitos aloitteestasi, jossa esität, että koulussa tulisi olla nopea ja helposti saavutettava kouluterveydenhuollon palvelu, jolloin oppilaat voivat saada apua tarpeen mukaan milloin tahansa koulupäivän aikana ilman ajanvarausta tai ilman rajoitusta tiettyyn aikaan. Esität lisäksi, että terveydenhoitaja olisi oltava tavoitettavissa myös silloin, kun oppilasta kohtaa äkillinen tapaturma tai terveysongelmia koulupäivän aikana, jotta varmistettaisiin nopea reagointi ja asianmukainen hoito.

Totean aluksi, että Helsingissä on vahvistettu kouluterveydenhuollon resursseja lisäämällä merkittävästi terveydenhoitajien vakansseja kouluterveydenhuoltoon vuosina 2022 ja 2023. Näillä lisäyksillä on pystytty madaltamaan terveydenhoitajakohtaisia oppilasmääriä.

Kouluterveydenhuollon painopiste on ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa. Kouluterveyden huollon tehtävänä on oppilaan kasvun ja kehityksen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, oppilaan erityisen tuen tai tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen ja tukeminen.

Kouluterveydenhuollon tehtäviin sisältyvät oppilaan terveydentilan seuraaminen ja edistäminen, jotka toteutetaan terveystarkastusten sekä terveysneuvonnan ja ohjauksen keinoin. Tavoitteena on tunnistaa mahdolliset terveysriskit varhain ja tarjota oppilaille ja heidän perheilleen tukea terveellisten elämäntapojen ylläpitämisessä.

Kouluterveydenhuoltoon ei sisälly oppilaiden sairaanhoidon palvelut. Oppilaiden sairauden hoidon tarpeen arviointi ja hoito tapahtuu terveysasemilla. Kouluterveydenhoitajan velvollisuus on osallistua ensiavun antamiseen ja tapaturmien hoitoon ollessaan koululla. Tämä velvollisuus koskee myös koulun muuta henkilöstöä.

Kouluterveydenhuollon resurssit kouluille on osoitettu koulun oppilasmäärän mukaan, joka vaikuttaa terveydenhoitajien viikoittaiseen läsnäolopäivien määrään. Ison oppilasmäärän kouluissa terveydenhoitaja on viisi päivää viikossa koululla, mutta pienemmissä kouluissa terveydenhoitaja ei voi olla koulussa jokaisena koulupäivänä.

Tavoitteena on, että jokainen oppilas pääsee vuosittain terveystarkastukseen, jossa keskustellaan yksilöllisesti oppilaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Terveystarkastusten lisäksi järjestetään yksilöllisen tarpeen mukaisia vastaanottoja. Tämän lisäksi terveydenhoitajalla on päivittäin koululla ollessaan avovastaanotto, jolloin oppilaat voivat hakeutua terveydenhoitajan luokse matalalla kynnyksellä ilman ajanvarausta. Terveydenhoitajalle voi myös soittaa ja jättää viestin riippumatta siitä, milloin yhteydenotto tulee ajankohtaiseksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kouluterveydenhuollon tavoitteena on ennaltaehkäistä terveysongelmia ja edistää oppilaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tavoitteena on tukea oppilaiden terveyttä ja oppimista kouluympäristössä. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen edellyttää koulun ammattilaisten moniammatillista yhteistyötä, jota voidaan tarvittaessa täydentää muilla palveluilla.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi tehdään useita toimenpiteitä sekä yhteistyötä useiden eri ammattilaisten kesken, jotta lapsille ja nuorille pysyttäisiin turvaamaan mahdollisimman terveellinen ja turvallinen elinympäristö. Kouluterveydenhuolto on yksi ennaltaehkäisevä ja monelle lapselle ja nuorelle tärkeä toimija tässä kokonaisuudessa. Kouluterveydenhoitajien mahdollisimman laaja läsnäolo kouluilla pyritään turvaamaan myös vastaisuudessa.

 

Daniel Sazdnov

sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari