Nuorisotaloille oma psykologi
Aloite saapunut 20.9.2024
Nuorisotaloille oma psykologi olisi hyvä, koska koululla kynnys voi olla suuri ja on vaikeaa ottaa yhteyttä. Nuorisotalolla on nuorilla mukava ilmapiiri ja he haluavat viettää siellä vapaa aikaa niin kynnys pyytää apua on pienempi. Huono mielenterveys voi haitata opiskelua ja olisi tärkeää, että avun pyytämien olisi helppoa eikä tuntuisi haastavalta. Nuorisotalolla psykologi toimisi samalla tavalla, kuin koululla, eli voit varata ajan itse ja mennä paikalle varattuna aikana. Tärkeää on, että palvelu on ilmainen. Jokaista nuorisotyöyksikköä kohden olisi yksi psykologi. Hän olisi paikalla 3krt vko ja ajan voi varata sähköpostilla ja hänen sähköpostinsa lukisi yksikön nuorisotaloilla, niin seinällä kuin somessa.
VASTAUS
10.12.2024
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi nuorisotalojen omaa psykologia koskevaan nuorten aloitteeseen seuraavan vastauksen:
Kiitos aloitteesta. Nostat esiin tärkeän aiheen nuorten mielenterveyden tuen saavutettavuudesta. Myös nuorisopalveluissa nähdään mielenterveyden matalankynnyksen palveluiden tarve. Varsinkin tyttöjen kokemat mielen hyvinvoinnin haasteet ovat yleisiä ja ne ovat Helsingissä yleisempiä kuin koko maassa keskimäärin tai muualla pääkaupunkiseudulla. Huonolla mielenterveydellä, kuten sinäkin toteat, on negatiivisia vaikutuksia moniin elämän osa-alueisiin ja tulevaisuuteen. Nuorille suunnattu mielen hyvinvoinnin tuki ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin pääsy ovat Helsingissä edelleen iso haaste aiemmista kehittämistoimista huolimatta.
Kuvaat aloitteessa nuorisotalojen ilmapiiriä kokemustesi mukaan mukavaksi ja helpoksi paikaksi pyytää tarvittaessa apua, ja tästä syystä toivoisit sinne nuorisotyön palveluiden lisäksi myös psykologipalveluita. Avun pyytämisen ja ajan varaamisen tulisi olla helppoa ja maksutonta. Nostit puhelinkeskustelussa esille erityisesti itäisen Helsingin nuorisotalot, kuten Kontulan nuorten toimintakeskus Luupin.
Psykologipalveluiden tuominen nuorisotalojen yhteyteen ei ole ihan yksinkertaista, vaan vaatisi ainakin seuraavien ehtojen toteutumista: Psykologit ovat terveydenhuollon ammattilaisia ja kuuluvat palvelurakenteessa terveydenhuoltoon. Jos tällaista palvelua haluttaisiin Helsingissä toteuttaa, tulisi siitä olla terveydenhuollon kanssa yhteinen näkemys ja tahtotila. Nuorisotalojen yhteydessä toimivat psykologit tarvitsevat ympärilleen terveyden huollon ammattilaisten tukirakenteen sekä johtamisen järjestämisen. Työhön tulisi osoittaa rahoitus muun muassa palkkaukseen, mahdollisuus tietoturvallisen asiakastietojärjestelmän käyttöön sekä toimitilat nuorten kahdenkeskiseen vastaanottoon ja tarvittavat työvälineet.
Psykologipalveluiden tarjoaminen Helsingin kaikissa 39 nuorisotalossa vaatisi suhteellisen ison rahoituksen varaamista tähän. Ehdotat psykologia jokaiseen nuorisotyöyksikköön. Nuorisotyöyksiköitä, joissa on nuorisotaloja, on vuoden 2025 alussa Helsingissä yhteensä 15, joista yksi on ruotsinkielinen. Tämä tarkoittaisi pelkästään psykologien palkkarahoihin karkeasti arvioiden noin 1 100 000 euroa/vuosi. Tällä hetkellä näitä ei kaupungin budjetissa ole varattuna.
Yksi vaihtoehto voisi olla kokeilun mahdollistaminen yhdessä tai kahdessa nuorisotyöyksikössä kaupungin eri toimialojen yhteisellä päätöksellä. Puhelinkeskustelussa aloitteen tekijä nostaa yksiköstä esimerkiksi Kontulan nuorisotyöyksikön. Kontulan nuorisotyöyksikkö toimii kaupunkiuudistusalueella (tällä tarkoitetaan valittua aluetta, jonka palveluita halutaan erityisesti kehittää) ja siellä asuu iso määrä nuoria. Kokeilu voisi sopia sisällöltään hyvin esimerkiksi kaupungin ns. segregaation ehkäisyhankkeeksi, jolla halutaan muun muassa parantaa nuorten hyvinvointia alueella. Asia vaatisi kuitenkin lisäselvittelyä eri tahoilta. Nuorisopalvelut tulee käymään asiasta keskustelua muiden toimijoiden kanssa. Kokeilu pyritään toteuttamaan erityisesti yhdellä tai kahdella alueella, jonka peruskouluissa on todettavissa selkeää tarvetta ja resurssivajetta koulun tarjoamissa psykologipalveluissa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kiittää aloitteen tekijää oivaltavasta, eri toimialojen yhteistyötä edellyttävästä ehdotuksesta ja kannattaa kokeilun edistämistä. Lautakunta toivoo saavansa tiedoksi, miten kaupungin eri toimijat suhtautuvat aloitteeseen ja kehottaa samalla selvittämään psykologin ohella myös muiden toimijoiden, kuten päivystävän kuraattorin tai psykiatrisen sairaanhoitajan mahdollista roolia nuorisotaloilla mielen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Esittelijä
nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka
Lisätiedot
Tiina Nurmi, suunnittelija, puhelin: 09 310 89121, tiina.nurmi(a)hel.fi