Nuorisotalo Vartiokylä
Aloite saapunut 30.4.2024
Vartiokylästä puuttuu nuorisotila. Alueella asuu 1000 nuorta ja asuntoja rakennetaan lisää koko ajan Itäväylän varteen.
Vastaus 29.4.2025
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi Vartiokylän nuorisotaloja koskevaan nuoren aloitteeseen seuraavan vastauksen:
Kiitos aloitteesta. On tosi hienoa, että osallistut oman asuinalueesi palvelujen parantamiseen.
Aloitteessasi kerroit, että Vartiokylästä puuttuu nuorisotalo ja että alueella asuu 1 000 nuorta ja asuntoja rakennetaan lisää koko ajan Itäväylän varteen. Tapaamisessa 24.9.2024 täydensit hyvin aloitettasi. Perustelit aloitettasi muun muassa sillä, että muut nuorisotalot ovat aika kaukana ja vaikeasti saavutettavia esim. isojen autoteiden vuoksi. Mielestäsi hyvä sijainti olisi sellainen, johon pääsisi hyvin kaikilta kouluilta. Nostit myös hyvin esiin, että nuorisotalossa olisi hyvä olla iso sali, mikä mahdollistaisi monenlaiset liikuntamahdollisuudet ja paljon tekemisen mahdollisuuksia ja jossa myös järjestettäisiin säännöllisesti tekemistä. Pohdit myös, onko Stoa paras paikka nuorisotoiminnalle alueella nyt ja tulevaisuudessa.
Nuorisopalvelussa olemme myös todenneet, että Itäkeskuksen nuorisotyöyksikön kaksi nuorisotilaa, Itäkeskuksen nuorten toimintatalo Kipinä ja Myllypuron nuorisotalo, eivät sijainniltaan ole parhaat mahdolliset vartiokyläläisten nuorten kannalta. Valitettavasti nuorisopalveluilla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä rakennussuunnitelmissa aietta rakentaa uutta nuorisotaloa Vartiokylän alueelle. Pysyvien ratkaisuiden rinnalle on mahdollista myös toteuttaa väliaikaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat nuorten toiminnan. Tästä hyvänä esimerkkinä OmaStadin kautta toteutunut nuorten ”olkkaritoiminta” Puotilan ala-asteella vuosina 2023–24. Jatkossakin nuorisotoiminnan kehittämisen toimenpiteitä voi ehdottaa kaupungille OmaStadi – aloitteilla OmaStadi (hel.fi).
Hyvänä uutisena voidaan kuitenkin todeta, että kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla laaditaan tämän vuoden aikana toimialayhteistä palveluverkkosuunnitelmaa, jossa tarkastellaan palveluverkon kehitystarpeita jokaisen Helsingin suurpiirin osalta. Tarkoituksena on huomioida helsinkiläisten ja kaupungin eri alueiden erilaiset lähtökohdat ja tarpeet sekä varmistaa palveluverkkoa kehitettäessä, että palvelut ovat asukkaille saavutettavia. Helsingin kaupungin aluesarjoista kerättävä väestötieto sisältää muun muassa väestöennusteet alueittain ja ikäryhmittäin javäestörakenteen muutoksen. Alueelliset ja väestöryhmäkohtaiset tiedot ja ennusteet ovat keskeisessä asemassa palveluverkkosuunnittelussa, jotta tulevaisuuden palvelutarvetta voidaan ennustaa palvelukohtaisesti ja alueellisesti, ennakoida hyvissä ajoin siinä tapahtuvat muutokset ja arvioida muutosten vaikutusta sekä tilahankkeisiin että palveluiden toimintamalleihin. Tulemme tarkastelemaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla myös Itäisen suurpiirin sekä Vartiokylän tilannetta osana palveluverkkosuunnittelua.
Kiitos, että olet aktiivinen nuorten hyvinvoinnin edistämisessä ja lähiympäristösi kehittämisessä! Toivomme, että jatkossakin tartut epäkohtiin aktiivisesti ja etsit keinoja niiden muuttamiseksi.
Esittelijä
nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka
Lisätiedot
Jukka Mattila, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 89072, jukka.p.mattila(a)hel.fi
Heli Kinnula, suunnittelija, puhelin: 09 310 89144, heli.kinnula(a)hel.fi