Käsitelty

Lihansyönti

Lihansyöntiä pitäisi vähentää varsinkin kouluissa. Kun halutaan muka edistää ympäristöystävällisyyttä, lihan syöntiä ei ole ajateltu. Olen huomannut, että meidän koulussa on vain kerran viikossa vegaaniruokaa, joudun silloin syömään salaattia. Salaatti ei anna minkäänlaista energiaa eikä täytä. Kasvisruokaa on tarjolla tietenkin, mutta se ei ole yhtä suosittua. Lihan tuottaminen vapauttaa suuret määrät hiilidioksidia ilmastoon. Lihansyönti on ollut syy moneen sairauteen esimerkiksi verisuonisairauksiin. Eikö ihmisten mielestä tappaminen ole väärin? Se on surullista nähdä kuinka eläimet kärsivät meidän ruuan takia. Se on itsekästä ja julmaa. Esimerkiksi. maitotiloilla lehmä äideiltä viedään vauva pois heti syntymän jälkeen. Äiti on stressaantunut ja se aiheuttaa hänelle paljon harmia. Kouluissa pitäis opettaa oikean ja väärän eron. Tappaminen on väärin. Eläimet antsaitsevat elää eikä kuolla. Koulujen pitäisi ottaa kantaa tähän ongelmaan ja tarjoilla kerran viikossa liharuokaa. Sillä ainakin voimme hidastaa ilmastonmuutosta.

LIHANSYÖNTI

18.6.2020

Hei,

Kiitos aloitteestasi, jossa toivot toivotaan liharuokien määrän vähentämistä kouluruokailussa ympäristöystävällisyyden, terveyden ja eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kouluruokailu kiinnostaa ja sitä koskevia aloitteita on aiemminkin tehty useita. Seuraavassa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kuvaus kouluruokailun järjestämiseen näkökohdista.

Kouluissa on päivittäin tarjolla kaksi ateriavaihtoehtoa. Toinen on aina kasvisruoka ja vapaasti ruokailijan valittavissa. Lisäksi kouluissa on kerran viikossa kasvisruokapäivä, jolloin lounaalla on tarjolla kaksi kasvisruokaa lisäkkeineen. Palvelukeskus Helsingin ruokalistalle on lisätty syksystä 2019 alkaen yksi kasvisruokapäivä eli ainoastaan kasvisvaihtoehtoja tarjotaan seitsemänä päivänä kuuden viikon aikana.

Kouluruokailun suunnittelua ohjaa ravitsemussuositukset (Terveyttä ruoasta (VRN 2014), Syödään ja opitaan yhdessä (VRN 2017)). Suosituksia noudattaen toinen päivittäisistä ruokavaihtoehdoista on Iakto-ovovegetaarista kasvisruokaa, jossa aterian riittävä proteiinisisältö varmistetaan palkokasveilla, muilla kasviproteiinin lähteillä, maitovalmisteilla ja kananmunalla. Osa ruokalistan ruokalajeista on sellaisenaan vegaaneille soveltuvia. Ruokalistojemme kasvisruoissa käytetään vaihtelevasti erilaisia proteiinipitoisia kasviraaka-aineita, joista kaikki eivät ole vegaanisia. Muun muassa quorn, kasvisnakki, mifu ja eggiesuikale jäisi pois tarjonnasta, jos pyrittäisiin tarjoamaan aina vegaanista ruokaa. Kasvispyörykät ja - pihvit ovat suosittuja kasvisruokia ja niistäkin vain osa on vegaanisia.

Oppilaalle tarjotaan päivittäin myös vegaaniruokavalio, kunhan hän ilmoittaa ruokavaliosta koululle. Vegaaniruokavalion noudattamisesta kannattaa aina ilmoittaa erityisruokavaliona, koska silloin ruokailija saa sopivan pääruoan ja Iisäkkeiden kanssa myös ruokajuomaksi soija- tai kaurajuoman, joka täydentää vegaanista ateriaa ravintosisällöltään.

Maitoa tarjotaan lounaalla ruokajuomana ravitsemussuositusten mukaisesti. Syksyllä 2020 Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla toteutetaan Oma Stadi - hanke, jossa pilottikohteisiin tuodaan tarjolle kotimainen kaurajuoma lounaan juomavaihtoehdoksi. Pilottikohteissa on kolme koulua ja yksi päiväkoti. Tästä pilotista saamme kerättyä tulevaisuutta varten tietoa, kuinka moni oppilas haluaisi valita kasvipohjaisen juoman ja mitkä olisivat sen kustannukset.

Päivittäin vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvipainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä. Se edistää kasvisruokien syömistä myös niillä oppilailla, jotka eivät ole niihin vielä tottuneet. Monipuolisen ja täysipainoisen vegaanisen ateriakokonaisuuden toteuttaminen edellyttää hyvää suunnittelua,
minkä takia olisi tärkeää ilmoittaa vegaaniruokavaliosta koululle erityisruokavaliona.

Hyvää kesälomaa!

Lisätiedot:
Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin 09 310 36046, anja.vaIlittu(a)heI.fi

Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin 09 310 22596, katja.peranen(a)heI.fi

Ystävällisin terveisin,
Pia Pakarinen
Apulaispormestari

Heli Kinnula
suunnittelija
Kulttuurin ja vapaa-ajantoimiala, nuorisopalvelut
PL 5000, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI
p. 09- 310 89 144, 041 -5121 707