Laadukkaampi kouluruoka Helsinkiin
Olisi mukava saada laadukkaampaa kouluruokaa Helsingin kouluihin.
Helsinki selvästi haluaa vähentää hävikkiä ja ainakin toivottavasti tarjota oppilaille Hyvää ruokaa kun ei ole järkeä että eka ”pakotetaan” ottamaan ruokaa että jaksaa koko päivän mutta kun ruoka ei oppilaille maistu niin sitä menee todella paljon roskiin ja olisi muutenkin mukava syödä hyvää ruokaa JOKA PÄIVÄ kun joillakin ei ole muuta ruokaa kun se päivittäinen kouluruoka enkä halua mitenkään haukkua kaikkia Helsingin ruokia mutta esim enemmän niitä toiveruoka-viikkoja Helsinkiin (tästä samasta asiasta on varmaan monet valittanut tai ainakin toivoisi tätä niin voisiko sille tehdä jotain).
VASTAUS
31.5.2021
LAADUKKAAMPI KOULURUOKA HELSINKIIN
Kiitos kouluruokailua koskevasta palautteesta ja aloitteestasi! Toivot maistuvia ruokia, jotta jokainen söisi päivittäisen aterian eikä ruokahävikkiä syntyisi. Toiveruokaviikkoja tulisi olla useammin.
Kysyin ehdotuksistasi kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kantaa. Lähtökohtana on, että ruokalistojen suunnittelussa tulee huomioida kouluruokailusta annettuja ohjeistuksia. Ravitsemussuositusten (Terveyttä ruoasta, VRN 2014) ja kouluruokailusuositusten (Syödään ja opitaan yhdessä, VRN 2017) antamien suuntaviivojen avulla ruokalistasta suunnitellaan ravitseva ja monipuolinen kaikille oppilaille. Helsingin kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpiteiden toteuttamisessa huomioidaan lihan määrän vähentäminen ja ilmastoystävällisten ruokien lisääminen ruokalistalla.
Toimialan mukaan oppilaiden toiveita yritetään huomioida mahdollisimman paljon ruokalistoilla ja oppilaiden toiveruokia kartoitetaan joka vuosi. Toiveruoiksi nousee vuosittain monia samoja suosikkeja: kalapuikot, pinaattiohukaiset, pitsa, hampurilaiset, tortillat, kasvispyörykät, nugetit, kasvissosekeitto, kana- tai kalakeitto, lihapullat, makaronilaatikko, pastavuoka ja broilerikastike. Lähes kaikkia suosikkiruokia tarjotaan säännöllisesti vähintään kerran kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla. Niitä, jotka eivät ole ruokalistalla säännöllisesti voidaan tarjota herkkuruokina teemaviikkojen tai juhlapyhien yhteydessä (esim. hampurilainen tai nugetit).
Kerran vuodessa kouluissa on toiveruokaviikko, jonka ruokalista kootaan juuri näistä oppilaiden suosikeiksi äänestämistä ruoista. Lisäksi vuoden aikana tarjotaan jopa yhdeksän kertaa muita juhlapyhiin tai ruokateemoihin suunniteltuja ateriakokonaisuuksia, jotka piristävät ruokalistan tarjontaa.
On tärkeää, että lakisääteistä koululounasta kehitetään oppilaiden ja toimipisteiden tarpeiden mukaan. Hyviä vaikuttamismahdollisuuksia oman koulun ruokapalvelun kehittämiseksi ovat kouluissa toimivat ravintolatoimikunnat tai ruokaraadit. Ne ovat koulun omia ryhmä, jossa oppilaiden kanssa yhdessä kehitetään kouluruokailua ja ruokailutilannetta omaan kouluun sopivaksi. Siellä voi myös antaa toiveita ruokalajeista ruokapalvelulle. Ravintolatoimikuntien järjestämisvastuu on koululla ja jos koululla ei vielä sellainen toimi, olisi sen käynnistäminen yksi keino edistää kouluruokailua. Lisäksi oppilaiden toivotaan antavan kouluruokailusta toiveita ravintolan palautelaatikoihin ja myös suoraan ravintolan työntekijöille. Ruokapalvelu vie nämä toiveet eteenpäin ja ne käsitellään ruokalistoja suunnittelevan ryhmän kanssa. Toimikunnissa ja ruokaraadeissa oppilaalla on myös mahdollisuus keskustella oman kouluravintolan työntekijöiden kanssa ja saada tietoa, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat ruokatarjonnan suunnitteluun.
Kannustan sinua nostamaan ehdotuksia asiassa omalla koulullanne esille.
Hyvää kesälomaa!
Lisätiedot Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin 09 310 36046, anja.vaIIittu(a)he|.fi
Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin 09 310 22596,katja.peranen(a)heI.fi
Ystävällisin terveisin,
Pia Pakarinen
Apulaispormestari