Käsitelty

Kiusaamista vastaan – herkempää puuttumista

Haluamme vähentää kiusaamista. Haluamme, että kiusaamiseen puututaan enemmän ja nopeammin, jotta ongelmaan saataisiin oikeita ratkaisuja. Haluamme, että tähän ryhdytään tekemään töitä koulujen, nuorisopalvelun sekä muiden toimijoiden kanssa.

Kiusaamisen vastaisessa toiminnassa tulisi huomioida myös vapaa-aika, ja koulusta pitäisi saada apua myös silloin kiusaamisen vastustamiseen.

Jotain pitää tehdä, että kiusaamisesta uskallettaisiin puhua jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Tai että ylipäätänsä olisi tällaisia aikuisia nuorten elämässä.

 

Vastaus pvm 2.11.2023

 

Nuorten aloite, kiusaamista vastaan – herkempää puuttumista

Hei,

Kiitos aktiivisuudestasi ja aloitteestasi!

Aihe on erittäin tärkeä, sillä kiusaaminen on edelleen valitettavan yleinen ilmiö. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla suhtaudutaan vakavasti nuorten hyvinvointiin ja tehdään määrätietoisesti töitä turvallisen arjen varmistamiseksi kaikille. On tärkeää, että jokainen aikuinen puuttuu kiusaamiseen, tapahtuu se sitten koulupäivän aikana tai vapaa-ajalla.

Olin yhteydessä aloitteestasi kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan ja kuulin, että asiantuntijamme on ollut sinuun yhteydessä. Olet kertonut asiantuntijallemme, että koulussa vaikuttaa siltä, että kiusaamistapauksiin ei puututa tarpeeksi nopeasti tai napakasti. Olet aloitteellisesti kartoittanut tilannetta omassa koulussasi ja tunnet itsekin ihmisiä, joita on kiusattu ja tilanteiden ratkeamiseen on voinut mennä jopa yli vuosi. Kiusaamistapaukset voivat olla monisyisiä ja niiden ratkominen voi vaikuttaa hyvinkin hitaalta. Opettajat tai muut koulun aikuiset eivät aina voi kertoa muille tilanteiden selvittelystä. Vaikka asiaa selvitetään ja ratkotaan, se ei näy kaikille luokan tai koulun oppilaille.

Toimialalla kehitetään parhaillaan yhteistyössä koulujen kanssa toimintamallia, jotta kaikilla koulun aikuisilla olisi samanlainen ymmärrys tilanteiden ennaltaehkäisystä ja niihin puuttumisesta. On tärkeää, että koulussa on turvallinen ja luottamukseen perustuva ilmapiiri, jotta kiusaamisesta uskalletaan kertoa. Myös lainsäädäntö on tiukentunut tässä reilu vuosi sitten ja uudet velvoitteet on syytä ottaa vakavasti.

Tuot esille aloitteessasi, että kiusaamista voi tapahtua myös vapaa-ajalla. Koulut tekevät yhteistyötä nuorisopalveluiden, sosiaalipalveluiden ja poliisin kanssa asian tiimoilta, ja yhteistyötä kehitetään edelleen. Opettajien, oppilashuollon ja nykyään myös kouluvalmentajien ja koulunuorisotyöntekijöiden työn tärkeänä tavoitteena on kiusaamiseen puuttuminen.

Helsingin kouluissa kiusaamisen vastaiseen työhön on viime vuosina panostettu. Esimerkiksi jokaisessa luokassa ja ryhmässä sovitaan yhteiset pelisäännöt kiusaamiseen liittyen. Kouluissa panostetaan jatkuvaan ryhmäyttämiseen ja siihen, että jokainen tuntee kuuluvansa luokka- ja kouluyhteisöönsä. Edellä mainitut toimenpiteet ovat osa Helsingin kiusaamisen vastaista ohjelmaa (KVO13), joka on luotu yhteistyössä oppijoiden ja huoltajien kanssa. Perusopetuksessa nämä asiat on sisällytetty koulujen toimintasuunnitelmiin, joten ne on pakko toteuttaa.

Kannustaisimme sinua miettimään myös, miten voitte vaikuttaa omassa luokassanne tai koulussanne asiaan. Asian voisi ottaa esimerkiksi esille rehtorin kanssa, tai oppilaskunnan tai tukioppilaiden kanssa.

Kiitos vielä, että nostit tämän tärkeän teeman esille. Hienoa, jos jatkossakin tartut epäkohtiin aktiivisesti ja etsit keinoja niiden muuttamiseksi.

Hyvää syyslukukauden jatkoa!

Lisätiedot
Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin 09 310 36046, anja.vallittu(a) hel.fi
Piia Pelimanni, projektipäällikkö, puhelin 310 33241, piia.pelimanni(a)hel.fi

 

Ystävällisin terveisin,

Johanna Laisaari
Apulaispormestari