Isompia roskiksia koko kaupungin alueelle
Aloite saapunut 17.9.2024
Todella monessa paikassa on roskikset täynnä ja se näyttää kauhealta. Pääosin tämä näkyy bussipysäkeillä ja juna-asemilla.
VASTAUS
10.12.2024
Kaupunkiympäristölautakunta antoi suurempia roska-astioita koko kaupungin alueelle koskevaan nuorten aloitteeseen seuraavan vastauksen:
Roska-astiat yleisillä alueilla
Hei ja kiitos aloitteen tekemisestä! Kaupungin pitäminen siistinä ja puhtaana on tärkeä asia, ja me kaupunkiympäristön toimialalla pyrimme siihen parhaamme mukaan. Helsingin puhtaanapidosta huolehditaan vuosittain noin 13 miljoonalla eurolla ja roska-astioita on tyhjennettävänä yli 9000 kappaletta. Roska-astioiden tyhjentämisvastuu jakautuu kaupungin lisäksi myös muiden vastuutahojen kesken ja esimerkiksi rautatieasemien kunnossapidosta vastaa tyypillisesti Väylävirasto ja bussipysäkkien Kaupunkiliikenne Oy.
Kaupunkiympäristön toimiala on lisännyt roska-astioiden määriä yleisillä alueilla viime vuosina ja samalla astiamallien valikoima on monipuolistunut. Tarjolla on myös isompia roskismalleja. Roskaisuus ja puutteet roska-astioiden volyymissä ovat tyypillisiä kaupunkilaisten esittämiä huolenaiheita. Roska-astioita lisätään ja poistetaan saatujen asukaspalautteiden, kunnossapidon tilaajien sekä alueilla toimivien urakoitsijoiden ehdotusten perusteella. Kunnossapidosta vastaavat tilaajat seuraavat puhtaanapidon tilannetta yhdessä alueilla toimivien urakoitsijoiden kanssa ja roska-astioita lisätään tai kokoa muutetaan tarpeen mukaan, jos erityisiä kuormituspisteitä havaitaan.
Roska-astioiden sijoitteluun ja lisäämiseen liittyvät toiveet ovat tyypillisiä kunnossapitoyksikköön tulevia palautteita. Tulleiden palautteiden yhteydessä tarkastellaan alueellisesti roska-astioiden etäisyyksiä toisistaan sekä astioiden kokoa ja tarkistetaan kunnossapidolliset mahdollisuudet roska-astioiden sijoittelulle. Roska-astioiden koko ja sijainti tarkastellaan siis kohdekohtaisesti ja roskiksien ominaisuuksia on mahdollista arvioida tarvittaessa uudelleen. Roska-astioiden sijoitteluun ja kokoluokan valintaan vaikuttaa erityisesti astioiden vaatima tyhjennystapa. Roska-astioiden sijoittelussa huomioidaan mm. puhtaanapitokaluston edellyttämät käytävien kantavuudet ja leveydet. Suurikokoisten roska-astioiden tyhjentäminen vaatii yleensä raskaampaa kalustoa. Reitit, joiden varsille roska-astioita asennetaan, tulee olla talvikunnossapidon piirissä. Roska-astiat on päästävä tyhjentämään ympäri vuoden.
Alueiden puhtaanapito perustuu puhtaanapitoluokitukseen ja kunnossapidon tuotekorteissa määriteltyihin laatu- ja työmenetelmävaatimuksiin. Puhtaanapitoluokituksessa Helsinki on luokiteltu 5 eri puhtaanapitovyöhykkeeseen, joilla on omat puhtaanapidon vaatimustasonsa. Tarvittaessa tietyillä kuormitusalueilla tyhjennysväliä tihennetään normaalista tyhjennyskierrosta. Valvontaa yleisillä alueilla on lisätty, jotta kaupunki pystyy seuraamaan entistä paremmin puhtaanapidon laatua.
Roska-astioiden kapasiteettiin kehitetään ratkaisuja. Kunnossapitoyksiköllä on valmistelussa muun muassa älyroska-astia tavarahankinta. Hankinnan kohteena on sähköenergialla toimivia, pakkaavia roska-astioita. Hankittavat roska-astiat puristavat roskat tiiviiksi ja mahduttavat sisäänsä viisi kertaa enemmän roskaa tavalliseen astiaan verrattuna. Hankintaan sisällytetään ns. älyoptio, joka sisältää astioiden tuottaman datan toimittamisen tilaajalle tiedonsiirtorajapintaratkaisuna, sisältäen mm. roska-astian reaaliaikaisen täyttöasteen seurannan astioissa olevan tekniikan avulla, sekä älyroska-astian toimintaa mittaavia suureita. Saatavan datan avulla tuottaja pystyy reagoimaan astian rikkoutumiseen nopeammin kuin normaaliin palautejärjestelmään saapuneen palautteen avulla. Astioiden reaaliaikainen täyttöasteen seuranta helpottaa puhtaanapitoa ja mahdollistaa kustannusten säästämisen tyhjennysvälien harventamisen kautta. Palveluntuottaja voi kohdistaa henkilöresursseja tehokkaammin mm. normaalien roska-astioiden tyhjentämiseen. Täyttöaste on tulevaisuudessakin tarpeellinen tieto roska-astioiden tyhjennysten ja astioiden sijoittelun optimointiin, jolloin tieto tulee saada toimittajan avoimen rajapinnan kautta tilaajan järjestelmiin.
Aina roskaantumisongelma ei johdu kapasiteetista tai roska-astioiden riittämättömästä tyhjennystiiviydestä vaan siitä, että roskat eivät päädy astioihin. Tiheinkään roska-astioiden sijoittelu ei auta, jos roska-astioita ei hyödynnetä. Koska roskaa päätyy ympäristöön monista eri lähteistä ja toiminnoista, tulee tehokas roskaantumisen hillitseminen vaatimaan laajaa valikoimaa keinoja ja eri alojen yhteistyötä. Toiminnan taustalle tarvitaan selvityksiin ja kartoituksiin perustuvaa tietoa, joka ohjaa resurssit oikeisiin kohteisiin. Lisäksi tarvitaan toimenpiteitä ehkäisemään roskaantumista, joka perustuu tietämättömyyteen tai välinpitämättömyyteen.
Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski
Lisätiedot
Eveliina Niittyniemi, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 76608, eveliina.niittyniemi(a)hel.fi