Käsitelty

Ei päihtyneitä julkisiin

Emme päästäisi päihtyneitä julkisiin taataksemme jokaisen turvallisuuden.

 

Vastaus pvm: 20.11.2023

 

Nuorten aloite päihtyneiden pääsyn estämisestä julkisiin liikennevälineisiin

Hyvä Aloitteentekijä, kiitos aloitteestasi! Päihtyneet ihmiset aiheuttavat muissa usein turvattomuuden tunteita, joilta haluaisimme varjella erityisesti lapsia ja nuoria. Kysyin Helsingin ja koko seudun joukkoliikenteestä vastaavalta HSL:ltä, miten päihtyneiden matkustajien kanssa toimitaan. HSL:stä kerrottiin, että joukkoliikennettä ja päihteisiin liittyviä asioita käsitellään HSL:n joukkoliikenteen yleisissä matkustus- ja lippuehdoissa. Ehtojen luvussa 6.5. Liikennevälineissä kielletty toiminta, aineet ja esineet linjataan mm., että joukkoliikenteen kulkuneuvo luokitellaan yleiseksi paikaksi, johon sovelletaan järjestyslain (612/2003) määräyksiä. Järjestyslain perusteella esimerkiksi yleisen

järjestyksen häiritseminen ja turvallisuuden vaarantaminen, kuten metelöinti, uhkailu ja pelkoa herättävä käytös on kielletty. Myös päihdyttävän aineen nauttiminen on kielletty. Kieltoja rikkova asiakas voidaan poistaa liikennevälineestä ilman matkalipun hyvitys- tai muuta korvausvelvollisuutta.

Päihtyneiden ihmisten pääsyn estäminen kokonaan on hyvin hankalaa, ellei mahdotonta, kun ihmisten päihtymystilaa on vaikea arvioida ja se saattaa joissain tapauksissa jäädä kokonaan havaitsematta. Ei siis ole keinoa, jolla pystyttäisiin valvomaan kaikkien liikennevälineisiin nousevien päihtymystilaa. Pelkkä päihtymystila ei muutenkaan ole kiellettyä julkiseksi paikaksi luokitelluissa liikennevälineissä. HSL:stä kerrottiin, että yleensä kuljettajat pyytävät järjestyksenvalvonnan paikalle, jos päihtynyt henkilö aiheuttaa häiriötä. Koska joukkoliikenneväline on julkinen tila, pelkkä päihtyminen ei oikeuta kyydistä poistamiseen, vaan pitää olla vahva olettamus tai näyttö, että päihtynyt aiheuttaa pelkoa, käyttäytyy uhkaavasti tai väkivaltaisesti. Myös metelöinti tai esimerkiksi alkoholin juominen on peruste poistaa henkilö kyydistä.

HSL:n sivuilla on hyvät turvallisuusohjeet. Itse olen joskus myös siirtynyt liikennevälineen toiseen päätyyn, jos lähellä on ollut liian levoton meno. Jos se on mahdollista, kannattaa myös mennä sanomaan asiasta kuljettajalle. Toivottavasti tuleville matkoillesi ei osu päihtyneitä ihmisiä. Hyvää lähestyvää talvea!

 

Lisätiedot

Anna Villeneuve, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 36045, anna.villeneuve(a)hel.fi

 

Anni Sinnemäki

Apulaispormestari