Nuorten Saarigalleria

Inspired by Biennale: Taidetta, luontoa ja käsitöitä saaristossa keskellä kauneinta Itä-Helsinkiä – toimintaa nuorille!

Nuorten Saarigalleria avaa taas ovensa kesäksi Vartiosaaressa. Tänäkin vuonna Helsingin nuorisopalvelut yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestää nuorille maksuttomia luontoelämys-, valokuvaus-, taide-, puutyö-, kivi- ja korupajoja.

Saarigalleriassa luonto, taide ja kädentaidot kohtaavat

Saarigallerian toiminta on tarkoitettu kaikille helsinkiläisille nuorille. Toimintaa järjestetään avoimien toimintaviikkojen ja leirien muodossa.

Luonnonkauniissa ympäristössä nuoret pääsevät luovan työskentelyn lisäksi viljelemään, hoitamaan eläimiä ja luontohetkeilemään. Upean saarimaiseman ohella työskentelytiloina ovat hammaslääkäri Ernst Waseniuksen huvilan pihapiiriin yli sata vuotta sitten rakennetut talli ja lato.  

Saarigalleria on avoinna arkisin 14.6.–22.7.2022

Saarigalleriassa järjestetään avointa työpajatoimintaa 14.6.-22.7. välisenä aikana tiistaista perjantaihin. Toiminta on suunnattu 12-25-vuotiaille nuorille. Työpajoja järjestetään kello 13 ja 17 välillä.

Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, mutta mikäli haluat varmistaa osallistumisesi tietylle päivälle, voit varata työpajan itsellesi tai ryhmällesi osoitteesta saarigalleria@hel.fi.

Saarigallerian toiminnan kruunaa kaikille avoin näyttely, joka koostuu kesän aikana syntyneistä nuorten teoksista. Tänä vuonna näyttely alkaa rakentua heti ensimmäisellä viikolla ja näin ollen näyttelyyn pääsee tutustumaan koko kesän läpi. Saarigalleria on kaikkien helsinkiläisten nuorten oma kesäparatiisi ja luovan toiminnan keskus!  

Nuorten Saarigallerian työpajatarjonta kesällä 2022

Työpajat kesäkuussa

Oma kuva -työpaja 

Milloin? Ti 14.6. kello 13-17 

Mitä? Lähdemme luontoretkelle tutkimaan pintoja, värejä ja muotoja luonnossa. Uppoudumme luontoon ja niihin luonnonilmiöihin, jotka meitä puhuttelee. Keräämme materiaalia taidetyöskentelyä varten, jossa tehdään luonto-omakuvat; isolle paperille omat ääriviivat, joihin liimaamme luonnonmateriaaleja tai vaihtoehtoisesti voi tehdä haltiankuvan. 

Naamio-työpaja 

Milloin? Ke 15.6. kello 13-17 

Mitä? Lähdemme luontoretkelle etsimään kasvoja ja hahmoja luonnosta keräten samalla materiaaleja. Lopuksi valmistetaan haltianaamiot luonnonmateriaaleista 

”Fairie-ality” -työpaja 

Milloin? Ke 22.6. kello 13-17 

Luontoretki, jossa keskitytään erityisesti pienoismaailmoihin ja näkökulman ottamiseen. Tehdään miniatyyrikokoisia keijuvaatteita, huonekaluja ja esineitä. 

Lahjoja luonnosta luonnolle -työpaja 

Milloin? To 23.6. kello 13-17 

Mitä? Luonnonkosmetiikka ja teepaja sekä lahjoja luonnolle luontoretki. Kasvimandaloiden tekoa sekä siemeniä linnuille ja oraville. 

Eläintoiminta-torstait 

Milloin? 16.6. ja 30.6. kello 13-17 

Mitä? Eläintoiminnassa tutustutaan Saarigallerian lampaisiin ja niiden hoitamiseen. Tähän voi sisältyä lampaiden ruokintaa, rapsuttelua, harjaamista, aitauksen siistimistä tai jopa kävelyllä käyntiä lampaiden kanssa.  

Vapauta Naamio -teatterityöpaja 

Milloin? To 16.6. ja  Pe 17.6. klo 13-14:30 ja 15:30-17:00 

Mitä? Osallistava teatteriperformanssi. “Auta naamion takana olevia näyttelijöitä vapautumaan naamiostaan.Tämä tapahtuu soittamalla esineitä, jotka saavat naamionäyttelijät liikkumaan ja toimimaan yhteisen päämäärän hyväksi.” 

Valokuvaustyöpaja 

Milloin? 14.-23.6.22 tiistaista perjantaihin kello 13-17 välillä. Yhden työpajakerran kesto on noin 2 tuntia. 

Mitä? Kierrämme saaren nähtävyyksiä ja otamme valokuvia. Valikoidaan kuvia ja tulostetaan niistä parhaita postikorttitulostimella. 

Kädentaitotyöpaja 

Milloin? 14.6.-30.6. tiistaista perjantaihin pop-up tyyppisesti.  

Mitä? Kädentaitoja ja askartelua luonnonmateriaaleista. Pop-up tyyppinen työpaja, jonka tekemiseen voit uppoutua vain hetkeksi tai useammaksi tunniksi. 

Pienesine/korutyöpaja 

Milloin? 28.6.-30.6. tiistaista perjantaihin pop-up tyyppisesti. 

Mitä? Koruja ja muita pienesineitä hopeasta, sekä kierrätys ja -luonnonmateriaaleista. Työmenetelminä yksinkertaiset kulta/korusepän välineet ja työtavat. Tehdään jotain ainutkertaista omaksi tai ystävän iloksi. 

Työpajat heinäkuussa

Eläintoiminta-torstait 

Milloin? 7.7., 14.7. ja 21.7. kello 13-17 

Mitä? Eläintoiminnassa tutustutaan Saarigallerian lampaisiin ja niiden hoitamiseen. Tähän voi sisältyä lampaiden ruokintaa, rapsuttelua, harjaamista, aitauksen siistimistä tai jopa kävelyllä käyntiä lampaiden kanssa.  

Kierrätysaskartelu-työpaja 

Milloin? Ke 13.7. kello 13-17 

Mitä? Nimensä mukaisesti työpajassa valmistetaan koristeita sekä käyttötavaroita kierrätysmateriaaleista.  

Luonnonkosmetiikka-työpaja 

Milloin? Ke 20.7. kello 13-17 välillä. Yhden työpajan kesto on noin 2 tuntia.  

Mitä? Luonnonkosmetiikkapajassa tehdään itse iholle ja ympäristölle ystävällistä kosmetiikkaa.  

Kädentaito-työpaja 

Milloin? 1.7.-22.7. tiistaista perjantaihin pop-up tyyppisesti.  

Mitä? Kädentaitoja ja askartelua luonnonmateriaaleista. Pop-up tyyppinen työpaja, jonka tekemiseen voit uppoutua vain hetkeksi tai useammaksi tunniksi. 

Pienesine/korutyöpaja 

Milloin? 1.7.-22.7. tiistaista perjantaihin pop-up tyyppisesti. 

Mitä? Mitä? Koruja ja muita pienesineitä hopeasta, sekä kierrätys ja -luonnonmateriaaleista. Työmenetelminä yksinkertaiset kulta/korusepän välineet ja työtavat. Tehdään jotain ainutkertaista omaksi tai ystävän iloksi. 

Nuorten Saarigallerian näyttely

Kevään ja kesän aikana Saarigallerian talliin, tiluksille ja latoon rakentuu näyttely nuorten tekemistä taideteoksista. Saarigallerian henkilökunnan lisäksi näyttelyä on ollut tänä vuonna nuorten kanssa koordinoimassa ja toteuttamassa somestakin tuttu taiteilija Andrea Puscasu.

Tallista löytyvä taide puolestaan on taitelija Tiina Melingin käsialaa. Hän on koonnut talliin teoksia, jotka on toteutettu yhteistyössä Helsingin lastensuojelun Mäntyniemen toimipisteen asiakkaiden kanssa.

Saarigallerian väki toivottaa kaikki Vartiosaaren vierailijat lämpimästä tervetulleeksi tutustumaan näyttelyyn.

Nuorten ekokahvila

Ekokahvila toimii osana Nuorten Saarigallerian toimintaa Vartiosaaressa. Tarjolla on suppea valikoima herkullisia eettisiä ja ympäristöystävällisiä tuotteita sekä tietysti vohveleita, kahvia ja teetä.

Ekokahvilassa hyvät valinnat ovat jo tehty puolestasi. Tervetuloa!
Vain korttimaksu ja MobilePay.
Avoinna: ti, ke, to, pe kello 12.00–18.00

Venekuljetukset

Nuorten Saarigallerian toimintaan osallistuvia palvelee koko kesän ajan liikennöivä Aurinkolautta. Lautta tarjoaa kuljetuksen Saarigallerian työpajoihin osallistuville ja työntekijöille. Lautta kulkee Reposalmen rannasta Vartiosaareen. Matkan kesto on 5 min.
Laiturin osoite: Reposalmentie 1, 00840 Helsinki.

Ohjelmaan osallistuville maksuton aurinkolauttakuljetus lähtee Reposalmenlaiturilta kello 12.15 ja paluu mantereelle tapahtuu kello 17.30.

Saaressa vierailijoille lauttamatka on maksullinen.
Nuoret (7–17v): 1,50€/suunta
Aikuiset: 2,50€/suunta

Lisätiedot: www.aurinkolautta.fi

Vartiosaareen pääsee myös Suomen saaristokuljetuksen maksullisella saaristokuljetuksella Hakaniemestä Vuosaareen (12 €). Mukaan pääsee myös esim. Laajasalosta (3 €/suunta).

Laajasalo–Vartiosaari: klo 10.45 ja 17.50
Vartiosaari–Laajasalo: klo 12.55 ja 19.55

Kiinnostuitko?

s-posti: saarigalleria@hel.fi
puh. 040 334 8025

Instagram: @saarigalleria

Avainsanat