MakeSomeNoise-puhujat

Sagal Hassan

Nainen hijabissa? Huomio kiinnittyy usein musliminaisena esittäytyessä ensimmäiseen lauseeseen, mutta todellisuudessa olen 24-vuotias nuori Helsingistä ja tuleva suuhygienisti Metropolian ammattikorkeakoulusta.

Sagal Hassan

Asenteillani haluan kannustaa nuorten kouluttautumista sekä suomalaisen työelämän moninaistamista. Siksipä yhteiskunnassa vaikuttaminen ja hyvien asioiden tavoitteleminen on sydäntäni lähellä olevia asia. Sinä, minä, me voimme teoillamme vaikuttaa omaan ja muiden ihmisten elämään. Voimme vaikuttaa siihen minkälaista tulevaisuutta rakennamme ja minkälaista tarinaa jätämme kasvavalle sukupolvelle.

Muttaqi Khan

Muttaqi Khan on Suomessa syntynyt bangladeshilaistaustainen IT-alan insinööri. Hän on aktiivinen musliminuorten asioissa. Historia, politiikka ja tasa-arvoasiat ovat Muttaqin kiinnostuksen kohteita.

Muttaqi Khan

Muttaqi Khan on aktiivinen nuori muslimivaikuttaja. Muttaqi on yksi Nuoret Muslimit ry:n perustaja ja toimi vuoden 2018 hallituksen puheenjohtajana.

Muttaqi edustaa muslimi- ja monikulttuurillistaustaisten nuoria osallistumalla erilaisiin julkisiin haastatteluihin ja paneelikeskusteluihin. Hän on hyvin usein keskustelemassa radiossa ja erilaisissa paneelikeskustelussa islamin asiantuntijana.

Muttaqi on ammatiltaan IT-insinööri ja on töissä omalla alalla.

Dorcine Mukarugira

Uskotko että keskustelujen ja yhdessä pohtiminen edistäisi jokaisen Suomessa asuvan huomista? Kyllä, minä uskon.

Dorcine Mukarugira

Olen Mukarugira Dorcine-Ishimwe, 30-vuotias sairaanhoitaja Vantaalta. Olen kiinnostunut keskustelemaan maahanmuuttajien palveluista ja heidän kotoutumisestaan ja terveyspalveluistaan, monikultturisuudesta, tasa-arvosta ja uskonnosta.

Kiinnostus on tullut omasta kokemuksestani, koska tulin Suomeen kiintiöpakolaisena 17-vuotiaana sekä omasta ammatistani. ”L’union fait la force.”

Mario Luna

Uskotko rakentavan ajatustenvaihdon tienä parempaan tulevaisuuteen kritisoinnin sijaan?

Hei, olen Mario. Miellän itseni yrittäjäksi ja digitaaliseksi aktivistiksi. Intohimoinani on luonnonsuojelu, sananvapaus, sekä puuttuminen kiusaamiseen. Menneisyyteni nojaa 7 vuoden tapahtumatuotantoon niin klubi-, festivaali kuin reivi skenessäkin. Nykyisin tuotan yrittäjänä nettisivuja ja verkkokauppoja.

Olen puoliksi Kolumbialainen ja puoliksi Suomalainen, eli kasvanut alusta asti kahdenlaisen kulttuurin keskellä. Olen myös selviytyjä teiniajan kiusaamisesta, joka kulki kuuden vuoden masennuksen sekä syrjäytymisen kautta. Nykyisin miellän itseni myös osittain biohakkeriksi, sillä harrastukseni on terveyteni optimoiminen, johtaen siihen etten vuodesta 2017 asti ole enää kipeytynyt ollenkaan, lukuun ottamatta muutamaa päivän mittaista heikotusta. 

Kannatan ihmisten tasavertaista kohtelua sekä kehollista itsemääräämisoikeutta, en siis kannata syrjivää koronapassia tai pakkorokotuksia.

Jamila Mohamud

Olen Jamila Mohamud Itä-Helsingistä. Opiskelin teknistä suunnittelua ja valmistuin suunnitteluassistentiksi. Olin harjoittelija Swecolla ja heti valmistumisen jälkeen jatkoin vakituisena Sweco Rakennetekniikassa. Tykkään mielelläni kertoa siitä miten pääsin koulun penkille ja kaiken mitä kohtasin.

Peruskoulun aikana en tiennyt mitä minusta tulee, enkä osannut kuvitella itseäni missään. Haluan vahvasti tuoda esille ja toimia roolimallina nuorille, jotka käyvät samaa kampailua. Kokemuksen pohjalta haluan näyttää, että nuori nainen pystyy toimimaan myös miesvaltaisessa alassa. Erotun työkavereistani monella tavalla. Olen nainen, erivärinen ja kaikesta huolimatta käytän huivia.

Hunderra Assefa

Terve! Nimeni on Hunderra Assefa, tuttavallisemmin Hunde tai Ali. Valmistuin vuoden 2016 alussa tradenomiksi Haaga-Heliasta, jossa erikoistuin henkilöstöhallintaan.

Hunderra Assefa

Olen työskennellyt 2010-luvun alkupuolelta saakka muslimiyhteisössä sekä kielellisten ja etnisten vähemmistöryhmien parissa edistäen väestöryhmien välisiä suhteita ja kotoutumista. Etenkin Nuoret Muslimit ry (NUMU) sekä Monik ry ovat sellaisia tahoja, joissa olen kehittänyt keinoja vuoropuhelun ja dialogin parantamiseksi sekä toteuttanut nuorisotyöllisyyttä edistäviä toimintoja.

Minulla on runsaasti kokemusta kouluttamisesta, tilaisuuksien juontamisesta sekä paneeleihin osallistumisesta ja niiden moderoimisesta. Keväällä 2018 aloitan johtavan nuorisonohjaajan tehtävät Espoon kaupungilla.

Intohimoni on pohtia komplekseja ihmisten välisiä suhteita, joihin monesti liittyy yhteensovittamattomiksi koettuja osia. Koen, että yhteisistä dilemmoista ja huolenaiheista pohtiminen on tehokkain tapa edistää toimivia väestösuhteita ja ihmisten välistä yhteen kuuluvuuden kokemusta sekä hillitä polarisaatiota. Jos edellä mainitut teemat ovat sinulle ajankohtaisia, ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää!

Asiya Haybe

Mietitkö koskaan miten pitkälle pääset ihmisenä, jos uskaltaisit hetken jättää pois omat mielipiteet, joita olet itse tai jokin muu “huomaamatta” muodostanut elämäsi varrella. Miten me ollaan opittu olemaan toisistamme erossa.

Asiya Haybe

Hei, nimeni on Asiya, sairaanhoitajaopiskelija ja projektivastaava kansalaisjärjestössä. Lyhyen elämäni varrella olen huomannut, että ne kiinnostavimmat keskustelut tulevat vastaan silloin, kun ihminen tuntee olevansa myös tärkeä. Erityisesti minua kiinnostavat ihmisten hyvinvointi, erilaisuus, rauha ja psykologia.

Nuorena naisena joka on kotoisin muualta, tunnen olevani kotona täällä – mukanani tietysti omat mausteet kotimaasta.

Mina Bahmanpour

Olen Mina, tavallinen tallaaja, jolta löytyy paljon mielipiteitä. Koulutus, kasvatus sekä lasten ja nuorten asiat ovat lähellä sydäntäni, jonka vuoksi opiskelenkin luokanopettajaksi.

Mina Bahmanpour

Olen onnekseni saanut kasvaa kahden kulttuurin välissä, joista olen voinut poimia molempien kulttuurien parhaimpia puolia. Osaan samaan aikaan olla kohtelias ja suorasanainen, sosiaalinen ja omissa oloissa viihtyvä, rakastan räikeitä värejä ja skandinaavista minimalistisuutta, nautin karjalanpiirakoista sekä tulisesta ruuasta.

Tämän yhdistelmän luominen ja oman identiteetin vahvistaminen ei ole ollut aina helppoa. Siksi tahdon auttaa muita nuoria heidän omalla identiteetin rakentamisen polullaan. Tätä kautta päädyin mukaan perustamaan Mahdin Nuoret ry -nimistä nuorisojärjestöä, jossa toimin edelleen aktiivisena. Tulevaisuus on nuorten käsissä, annetaan siis heidänkin äänensä kuulua!

Aydarus Ibrahim

Tärkeimmät asiat elämässäni ovat uskonto, perhe ja muiden auttaminen.

Ayde Ibrahim

Olen asunut koko elämäni Helsingissä ja täällä asuvat myös perhe sekä lähipiiri. Olen kotoisin Somaliasta, Mogadishusta. Valmistuin 2013 merkonomiksi Suomen liikemiesten kauppaopistosta ja tämän jälkeen olen toiminut esimiestehtävissä eri toimialoilla. Armeijassa kävin reserviupseerikoulun ja toimin jääkärijoukkueen johtajana.

Haluan motivoida ihmisiä esimerkillä, sanoilla ja teoilla.

Hajar Mahdavi

Moikka! Olen Hajar Mahdavi, tunnetaan myös helpommalla nimellä Hami. Olen Suomessa kahden kulttuurin välillä kasvanut maahanmuuttajanuori ja minut tunnistaa helposti naurustani. Opiskelen lääketiedettä Helsingin yliopistossa.

Koko nuoruuteni ajan ympärilläni olevat ihmiset ovat pitäneet huolen siitä, että tiedän varmasti, kuinka paljon eroan muista. Siitä seurasi identiteettini vahvistuminen eikä minua enää pelota olla erilainen. Tykkään hyödyntää omia henkilökohtaisia kokemuksiani ja auttaa niillä muita. Näin päädyinkin järjestömaailmaan.

Olen ollut mukana perustamassa musliminuorten järjestöä Mahdin nuoret ry, jossa toimin yhä aktiivisesti. Sen lisäksi olen mukana opiskelijajärjestössä SMOV eli Suomen muslimiopiskelijoiden verkosto ja toimin uskontodialogin parissa. Toivoisin jokaisen muistavan, että taustoistamme huolimatta olemme kaikki ainutlaatuisia ja erilaisia yksilöitä. Ei anneta ennakkoluulojen vaikuttaa siihen, miten kohtaamme uusia ihmisiä!

Tawab Qaderzada

Hei olen Itä-Helsingissä asuva nuorimies, joka haluaisi olla välillä vain nuori. Eikä maahanmuuttajanuori. Tuntuu, että maahanmuuttajataustani määrittelee ihmisille sen kuka olen sen sijaan, että mitä minä ajattelen ja teen.

Tasa arvo on minulle mysteeri ja asia jota en koe toteutuvan kohdallani ja rasismi in asia joka kuuluu viikottaiseen arkeeni.

Mitä muuta voisin kertoa itsestäni: olen ahkera muotialan työntekijä kansainvälisellä brändillä ja tykkään perunamuusista! Muodin lisäksi olen jalkapallovalmentaja ja ihmisten auttaminen on intohimoni. Olen kuten jokainen nuori! Unelmoin tasa-arvoisesta ja kaikille yhtä hyvästä maailmasta!

Nahla Hewidy

Haastan sinut, juuri tässä ja nyt, pysähdy hetki ja mieti, millainen olisi maailma ilman lokerointia, ennakkoluuloja, rasismia? Miltä näyttäisi maailma, jossa ihminen nähdään vain ihmisenä, ei ihon värinsä tai uskontonsa silmin? Ei sen mukaan mistä on vaan kuka on. Ei sen mukaan onko maahanmuuttaja vai suomalai…. Niin ja siis mitä suomalaisuus ylipäätänsä on?

Nahla Hewidy

Olen Nahla Hewidy, nuori stadilainen nainen ja kirjasto- ja tietopalveluiden ammattilainen, joka on vaikuttanut monissa järjestöissä. Lähintä sydäntä on kuitenkin Nuoret Muslimit (NUMU) ry, jossa olen vaikuttanut monta vuotta. Vapaa-ajallani sekä työpaikallani nostan useinkin yllämainittuja kysymyksiä sekä pohdin identiteettiä.

Harrastan kirjoittamista ja lavarunoutta, joiden polttoaineena toimii unelma inhimillisemmästä ja paremmasta maailmasta, jossa ihminen nähdään ihmisenä itsenään. Lavarunovideossani käsittelen identiteettiä ja median vaikutusta siihen:

Nahla Hewidy: Tytöstä naiseksi

Delphine Umugwaneza

Olen Delphine Umugwaneza, 25-vuotias sairaanhoitaja Vantaalta. Suomessa olen asunut 14 vuotta. Muutin perheen kanssa kiintiöpakolaisena 12-vuotiaana.

Delphine Umugwaneza

Olen kiinnostunut keskustelemaan maahanmuuttajien palveluista ja heidän kotoutumistaan, terveyspalveluistaan, monikultturisuudesta ja tasa-arvosta. Uskon, että pystyn omalla henkilökohtaisella kokemuksella auttamaan muita. Maailmassa on riittävästi meille kaikille ihonväristä, uskonnosta tai seksuaalisuudesta riippumatta. Jokaisen tarina on ainutlaatuinen ja tärkeä.

Noor Assad

Onko maahanmuuttajan lapsi maahanmuuttaja? Minun mielestäni ei. Sen lisäksi uskon vahvasti siihen, että minunkaltaisillani rodullistetuilla suomalaisilla on paljon annettavaa myös sellaisiin asioihin, jotka eivät koske maahanmuuttoa.

Minä olen Noor [nuur] ja käytän vapaa-aikaani järjestömaailmassa. Olen toiminut useassa luottamustoimessa niin ihmisoikeus- että nuorisopuolella sekä poliittisella kentällä. Olen myös luonteeltani helposti innostuvaa ihmistyyppiä, jonka kinnostuksen kohteisiin kuuluvat mm. antirasistinen työ, intersektionaalisuus ja uskontodialogi.

Tällä hetkellä teen keikkaluontoisia hommia opiskelun ohella ja matkustelen mielelläni. Rakastan reissaamisen lisäksi kuulla ihmisten tarinoita – ja siksi päädyn välillä erikoisiinkin paikkoihin kuten syyrialaisten pakolaisleirin teltan sisälle tai kadunvarteen Gazan sairaalan talonvaltaajien reviirille.

Aikojen saatossa minulle itsellenikin on kertynyt tarinoita jaettavaksi. Sen lisäksi uskon siihen, että jokaisen ihmisen tarina ansaitsee tulla kuulluksi. Ota yhteyttä niin jutellaan!

Gurmann Saini

Jos uskot siihen, että pohjimmiltaan jokainen meistä on yhdenvertainen sekä siihen, että keskustelemalla ja yhdessä tekemällä voimme ratkaista kaikki maailman ongelmat niin jatka lukemista.

Olen Gurmann Saini, ystävät kutsuvat minua lempinimellä Guru. Olen 21-vuotias kulttuurituotannon opiskelija Vantaalta. Vapaa-ajalla tuotan festivaaleja, harrastan mantrameditaatiota ja toimin aktiivisesti politiikassa ja yhteiskunnallisissa järjestöissä johtotehtävissä sekä kuuntelen ja jaan ajatuksia vakaumuksista uskontodialogin merkeissä.

Uskon siihen, että pohjimmiltaan olemme yhdenvertaisia korkeimman edessä. Jos ymmärrämme auttaa toisiamme sen sijaan että yrittäisimme ajaa omaa etua ja painaa alas muita, olisi maailma parempi paikka elää. Harmoniassa eläminen muiden elävien olentojen ja luonnon kanssa on avain menestykseen. Tämä ei tarkoita vain kauniiden ajatusten meditoimista vaan käytännön tekoja yhteiskunnassa politiikan ja muun työelämän kautta.

Rauhaa luodaan yhdessä, joten ole yhteydessä jos haluat olla mukana rakentamassa parempaa yhteiskuntaa.

Shabana Ahmadzai

“Mistä olet oikeasti kotoisin?” on lauseena harmittoman näköinen, mutta todellisuudessa herättää hyvin negatiivisia tunteita monissa meissä, jotka eivät täytä “suomalaisen ulkonäkökriteereitä.”

Shabana Ahmadzai

Olen yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut fyysikko/insinööri-musliminainen, jolla on sovittelijan asenne tilanteessa kuin tilanteessa. Toimin tällä hetkellä cleantech-startupissa, jossa edistetään kestävää ja vihreää teknologiaa. Haluan rikkoa stereotypioita olemuksellani ja luoda turvallisen platformin kaikille meille.

Ulkar Aghayeva

Miksi me vihaamme? Mitä on arvokkuus? Miten edistää osallistavan yhteiskunnan periaatteita?

Maija Astikainen

Oletko miettinyt näitä kysymyksiä? Sillä minä olen, ja olen tullut siihen tulokseen, että arvokkuus on minulle yhteisöllisyyttä.

Olen sosiaalisen syrjäytymisen maisterivaiheen opiskelija Åbo Akademissa, Global Dignity Girls & Boys ry:n puheenjohtaja ja ratkaisukeskeisen otteen omaava muutoksen tekijä. Haluan tuoda keskusteluihin sen erilaisen näkökulman tai nyanssin, jolla voisi olla suuri positiivinen vaikutus toiseutettujen elämään.

Eyüp Yilmaz

Nimeni on Eyüp Yilmaz ja olen turkkilaistaustainen taloustieteilijä, joka valmistui kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2018 Jyväskylän yliopistosta.

fbt

Minulle erilaisuus ja moninaisuus ovat voimavaroja, jotka tarjoavat parhaimmillaan hedelmällisen ympäristön oman identiteetin löytämiseksi sekä omien unelmien saavuttamiseksi. Kaikkea tekemistäni ohjaa pyrkimys antaa ihmisille jotakin takaisin ja tehdä meitä ympäröivästä yhteiskunnasta sekä maailmasta parempi paikka.

Monipuolisen työkokemuksen ohella minulta löytyy kokemusta erilaisista järjestötehtävistä, opiskelijapolitiikasta ja oman yritykseni pyörittämisestä. Vapaa-ajallani tykkään urheilla, reissata, tehdä vapaaehtoistyötä, lueskella kirjoja, viettää aikaa perheen ja läheisteni kanssa sekä käydä hyviä keskusteluja.

Asioiden saavuttamisen voima on ihmisissä ja positiivisen me-hengen luomisessa.

Kokemuksemme opettavat ja kehittävät meitä enemmän kuin uskomme. Hyvät keskustelut ovat sellaisia, jossa dialogin osapuolet voivat parhaimmillaan oppia toisiltaan, kasvattaa ymmärrystään ja laajentaa ajatteluaan. Odotan innolla hyviä tulevia keskusteluja.

Dimitri Lindgren

Olen Dimitri Lindgrén, 23-vuotias nuori. Olen aktiviinen työssäni ja romaniyhteisön keskuudessa.

Dimitri-Lindgren

Työt aloitin noin 6 vuotta sitten Suomen Romaniyhdistys ry:llä, työn kautta olen löytänyt oman identiteettini, vaikkei se määrittelekään sitä. Olen myös löytänyt omat vahvuuteni ja heikkouteni ihmisenä. Töiden ohella olen saanut upean mahdollisuuden myös kouluttaa itseäni ja olen kulttuuriohjaaja- ja tapahtumatuottaja.

Olen ollut perustamassa Suomen ensimmäistä romaninuorten aktiivista toimintaryhmää, jossa toimin puheenjohtajana neljän vuoden ajan. Nyt uusimpana olemme perustaneet Suomen Romaninuorten verkoston, jonka hallitus koostuu yhdeksästä aktiivisesta romaninuoresta. Tällä hetkellä olen verkoston hallituksen rahastonhoitaja. Verkostomme toimii yhdistyksemme Suomen Romaniyhdistys ry:n alaisena.

Rakastan musiikkia ja tuotan sitä itse, sävellän, sanoitan omia kappaleitani, ja laulaminen on aina ollut minulle sydäntä lähellä. Olen kasvanut musikaalisessa perheessä ja myös sukuni on todella musikaalinen ja taiteellinen monin tavoin. Pianon soittaminen astui elämääni noin kolme vuotta sitten, ja opettelin pianon soittamisen itsekseni. Olen myös harrastanut kilpatansseja.

Auttaminen on aina ollut osa minua ja elämääni. Olen matkustellut moniin eri Euroopan maihin tutustumaan paikallisten romanien elämään ja asuinoloihin. Heillä ei ole oikeuksia, eivätkä valtiot takaa heille perus- ihmisoikeuksia. Tahdon tulevaisuudessa rakentaa työuraani myös Suomen rajojen ulkopuolella ja tahdon olla muuttamassa rakenteita, jotka syrjivät eri vähemmistöjä ja niiden oikeuksia.

Usein työn, opiskelun ja kiireen keskellä oma jaksaminen unohtuu, mutta kerran vuodessa, kahden vuoden ajan olemme matkustaneet Suomen romaninuorten ryhmän kanssa Puolaan, jossa pidetään noin 350–450 henkilön romaninuorten tapahtuma. Viikon aikana keskitymme tärkeisiin asioihin yliopistolla mm. romanivastaisuus, viha puhe, syrjintä ja sen eri muodot jne. Iltaisin kokoonnumme hotellin puutarhaan, laulaen, soittaen ja tanssien. Tämä saa huoleni katoamaan kokiessani eri ryhmien kanssa yhteenkuuluvuutta. Kun jokin asia yhdistää ihmisiä, niin se voimaannuttaa ja antaa intoa tulevaan. Oman työn jälki ja saavutukset ilahduttavat ja muistuttavat siitä, kuinka tärkeää työtä olen rakentanut ja saan olla rakentamassa myös tulevaisuudessa nuorten vuoksi.

Tahdon olla nuori, joka tukee ja auttaa muita nuoria löytämään omat unelmansa ja tavoitteensa etnisyydestä riippumatta. Olen MakeSomeNoise ryhmässä siksi mukana, koska haluan oppia uutta ja luoda kontakteja eri henkilöihin, jotka vaikuttavat omalla osaamisellaan meidän yhteiseen suomalaiseen yhteiskuntaamme.